A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Újabb motorvonatok


NFM: újabb motorvonatokhoz jut a vasút uniós támogatással

Az új uniós költségvetési időszakban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV-Start részére további 50, míg a GYSEV részére 10 villamos motorvonat beszerzését tervezi - közölte a tárca az MTI-vel csütörtökön.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a közleményben kifejti, hogy az elmúlt három évben a vasút mintegy 115 milliárd forintot fordított a járműállomány korszerűsítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében. A 2020-ig tartó Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával tervezett motorvonat-beszerzések összértéke pedig nettó 155,7 milliárd forint.

Az eddigi fejlesztések első üteme a 2013-ban aláírt szerződés alapján 42 villamos motorvonat beszerzése volt, 74 milliárd forint értékben. Jelenleg már a vonatok több mint fele fut, ősszel az utolsó jármű is beérkezik. Idén indult a közbeszerzés újabb 6+15 villamos motorvonatra, az előzetesen becsült bekerülési érték mintegy 30 milliárd forint.

A MÁV-Start 2012 óta folyamatosan végzi a vasúti személykocsik komfortjának növelését, a belső terek teljes megújításával. Erre az elmúlt három évben közel 2,8 milliárd forintot fordítottak. Az idén év végére a vasúti személykocsik egynegyedén elvégzik ezt a felújítást. Mára mintegy 800 vasúti személykocsiban ingyenes wifi szolgáltatást biztosít a társaság.

Tavaly a vontatójárművek felújítására közel 2,5 milliárd forintot fordítottak. Az elmúlt három évben ezek egyharmadán tudtak valamilyen szintű felújítást végezni - áll a közleményben.

A múlt év őszén forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija. A járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszereltek. A MÁV-Start IC+ kocsijainak 2 milliárd forintos ráfordítást igénylő kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járműgyártás.

kormány döntése alapján, az IKOP támogatásával a következő időszakban tervezett motorvonat-beszerzések összértéke nettó 155,7 milliárd forint. E nagyberuházásokon túl azonban további járműfelújítások is várhatók. A beszerzések keretében 50 darab, 300 ülőhelyes 160 kilométeres óránkénti sebességű elővárosi villamos motorvonat érkezik a MÁV-Starthoz. A GYSEV flottája 10 villamos motorvonattal bővülhet.


2020 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2020 november-december

  • Megegyezés a 2021.évi béremelésről az RCH-nál
  • A teljesítményösztönző margójára
  • Hat hónappal meghosszabbodik az orvosi alkalmassági tanúsítványok érvényessége
  • Oktatás, képzés..
  • A zavartalan vasúti közlekedés feltételeinek biztosítása
  • Segíts hogy segíthessünk

Megtekintés Korábbi számok