A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Budapest-Belgrád


Sínen a Budapest-Belgrád vasút

Még az idén fontos lépéseket tehet a szerb és a magyar kormány a két ország fővárosát összekötő vasútvonal korszerűsítése ügyében a fejlesztési tárca tájékoztatása szerint. Mint megtudtuk, idén október végéig megállapodnak a felek a szükséges szerződések tartalmáról. A Kínai Export-Import Bank már megküldte ajánlatát a hárommilliárd dolláros beruházás finanszírozására.


Semmilyen mértékben nem akadályozza a szerb-magyar határszakaszt is érintő bevándorlási krízis a Budapest-Belgrád vasútvonal tervezett rekonstrukcióját - közölte lapunk megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az elfogadott ütemtervnek megfelelően a Kínai Export-Import Bank 2015. augusztus 15-ig megküldte a fejlesztéssel kapcsolatos indikatív pénzügyi ajánlatát, amelynek részletes kiértékelése folyamatban van. A megvalósításhoz szükséges szerződések tartalmában 2015. október végéig kell megegyezniük a feleknek. A közös szándék az - emelte ki az NFM -, hogy a megállapodásokat legkésőbb november végén alá lehessen írni.

Jelenleg a beruházás pénzügyi feltételeit, az együttműködés módját tartalmazó magyar-kínai kormányközi és finanszírozási szerződések előkészítése zajlik. A műszaki részletekről párhuzamosan szerb-magyar szakértői szintű egyeztetések is folynak - közölte a tárca. Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy a szerb és a magyar főváros közötti kötöttpályás fejlesztésbe bekapcsolják-e a nemzetközi vasúti forgalomból jelenleg kimaradó Szegedet. A tényleges munka a szükséges engedélyek megszerzése, a tervek kidolgozása, a finanszírozási forrás biztosítása és a szükséges nemzetközi megállapodások aláírása után kezdődhet meg.

A Magyar Közlönyben másfél héttel ezelőtt jelent meg az a határozat, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy kössenek megállapodást a Kínai Népköztársaság kormányával a vasútvonal felújításáról. Ezt megelőzően -2013 novemberében - a három ország miniszterelnökei arról állapodtak meg, hogy hárommilliárd dolláros - 813 milliárd forintos - kínai hitelből végzik a fejlesztést.

mno.hu

2020 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2020 november-december

  • Megegyezés a 2021.évi béremelésről az RCH-nál
  • A teljesítményösztönző margójára
  • Hat hónappal meghosszabbodik az orvosi alkalmassági tanúsítványok érvényessége
  • Oktatás, képzés..
  • A zavartalan vasúti közlekedés feltételeinek biztosítása
  • Segíts hogy segíthessünk

Megtekintés Korábbi számok