A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Történelmi esemény, betiltottak egy tüntetést Párizsban


Erőszakos cselekményektől tartva a francia hatóságok betiltották június 22-én, szerdán a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozni kívánó szakszervezetek csütörtökre tervezett párizsi felvonulását.

Franciaország történetében évtizedek óta nem volt példa hasonló döntésre, amelyre a megegyezés hiánya miatt került sor.
A hatóságok azt szerették volna, ha a hét elégedetlenkedő szakszervezet ülősztrájkot rendez, amelyet a biztonsági erőknek sokkal egyszerűbb lett volna kordában tartaniuk. A szakszervezetek ebbe nem egyeztek bele, így a körzeti rendőrség közleménye szerint nem láttak más megoldást, mint hogy betiltsák a tüntetést.

Két szakszervezet vezetője válaszul azonnali meghallgatást követelt Bernard Cazeneuve francia belügyminisztertől. Kedden több mint 130 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amely a Nem tartom tiszteletben a tüntetés betiltására vonatkozó döntést címet viselte.

1958 óta nem volt ilyen

Christian Paul szocialista törvényhozó az I-Télé tévécsatornának adott interjújában "történelmi tévedésnek" nevezte a demonstráció betiltását. Ez az első alkalom 1958 óta, hogy egy kormány, egy miniszterelnök betiltja a legjelentősebb szakszervezetek által szervezett tüntetést"- mutatott rá Paul.

A demonstráció betiltása előtt nem sokkal Jean-Claude Mailly, a Munkáserő (FO) nevű szakszervezet vezetője Manuel Valls francia kormányfőt tette felelőssé a párbeszéd zátonyra futásáért. Mailly az RMC francia rádióadónak azt mondta: "a tekintélyelvűségébe csontosodott" miniszterelnök a betiltással azt kockáztatja, hogy Franciaország csatlakozik a demokráciának nem nevezhető országok sorához".

Három hónapja tüntetnek

A szakszervezetek immár több mint három hónapja tüntetnek folyamatosan a kormány tervezett munkajogi változtatásai ellen, amelyek fő célja a tíz százalék feletti munkanélküliségi ráta csökkentése.A tiltakozások többször a demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokba torkolltak,számos ember megsérült, többeket pedig letartóztattak. A szakszervezetek június 28-ra újabb megmozdulást hirdettek Párizsban.

Forrás.origo.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok