A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülés a MÁV-nál


Miközben a bérek határozott emelését és ezzel együtt a magyar gazdaság átfogó versenyképességének átalakítását szorgalmazta a Miniszterelnök, majd különböző miniszterek Rogán, Lázár, Varga jelentős béremelésekről beszéltek a MÁV csoportnál a pillanatnyi bérajánlat 0 azaz nulla %.

A tegnapi MÁV VÉT ülésen a felek csak a tárgyalások ütemezésében tudtak megállapodni, melyek előreláthatólag december 6-án, 13-án és 20-án folytatódnak, illetve a tervek szerint januárban le is zárulhatnak.

A minimálbér és a szakmai bérminimumra való ráállás a MÁV csoport egészénél 11.159 főt érint. Ennek költsége nagyvonalakban kb. annyi, mint a 2016 évre vonatkozott 3 %-os béremelés, úgy, hogy ebben már benne van az 5 %-os járulékcsökkenés eredménye is. A szakszervezetek elmondták, hogy nagyon fontos, mind a minimálbér, mind a szakmai bérminimum emelése, de óriási gondokat jelent a bértarifa terén, ugyanis a 6-12 bérsáv között a bérek egy az egyben összetorlódnak. A szakszervezetünk elmondta, hogy megkerülhetetlen azon munkavállalók béremelésének végrehajtása is, akik ezen fizetési csoportok felett vannak, jelesül a mozdonyvezetők esetében is. Az elmúlt 6 év elmaradt béremeléseinek hatásait nehéz lesz most 1 év alatt rendezni, de a politika folytonos ígérgetéseit be kell tartania. A MÁV csoport és a minisztérium között bizonyos adatcserék az elmúlt időszakban megtörténtek, de a minisztérium a MÁV felé béremelésről még nem rendelkezett. A szakszervezetek reklamálták a tavalyi évhez hasonló egyszeri kifizetés megismétlését, melyre a munkáltató azt mondta, hogy per pillanat erre módja nincs. A VÉT napirendjei után elmondtuk a ruházat körül a több éves problémát, melynek kezelésére valamilyen módszert ki kellene dolgozni. Megfontolandó lenne az elmaradt ruházat pénzben történő megváltása, hiszen az új ruhák megjelenése mellett vélhetően már senki nem tartana igényt, a régi ruhák felvételezésére. A következő tárgyalási nap december 6. 8 óra 30 perc és 10 óra között kerül sor, addig is várjuk, hogy a politikusok nagy ígérgetései forintosításra kerüljenek.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok