A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Megállapodás a 2020. évi bérintézkedésről a MÁV-csoportnál

,

Az alanyi jogú alapbérfejlesztés mértéke átlagosan 8 százalék, melyet differenciáltan használnak fel az egyes társaságok. A vasútüzem ellátása szempontjából kiemelt egyes munkakörökben, a vasútforgalom lebonyolításában résztvevők, valamint a mérnöki végzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottak 10 százalékos  bérfejlesztésben részesülnek. 350.000 Ft munkavállalói lojalitást elismerő juttatás is bevezetésre kerül.

A szakszervezetek és a MÁV aláírta a 2020. évre szóló, MÁV-csoportra vonatkozó bérmegállapodást, amely a MÁV egyes vállalataira a következő elemeket, irányelveket  tartalmazza:

  • Év végi egyösszegű, br. 350.000 Ft lojalitást elismerő juttatás decemberi kifizetéssel annak a munkavállalónak, aki az azt megelőző egyéves időszakban főállású munkaviszonyban van (volt). Az is jogosult a juttatás időarányos részére, akinek év közben egészségi ok vagy nyugdíjazás miatt szűnik meg a munkaviszonya.
  • Alanyi jogú, éves szinten nettó 92.900 Ft értékű SZÉP kártya juttatás, amely egy összegben az első félévben kerül átutalásra
  • Az elismert vasúti szolgálati viszony idejével összefüggő, egyszeri juttatás összege duplájára emelkedik 
  • A nyugdíjpénztári munkáltatói tagdíjkiegészítés összege a munkavállaló alapbérének 4,0%-a

A munkáltató kötelezettséget vállalt arra, ha a szocho. 2020. év folyamán csökkentésre kerül, akkor tárgyalásokat kezdeményez az önkéntes egészségpénztári munkáltatói tagdíjkiegészítés bevezetéséről

A bérmegállapodás átlagos mértéke 8%, az egyes társaságoknál a részletes bérfejlesztés megvalósítása az egyes munkavállalói csoportokra nézve, differenciáltan történik majd meg. Nyolc százalékos béremelésnél magasabb alapbérfejlesztés valósulhat meg a munkaköri leterheltség, a vasúti közlekedés lebonyolításában való részvétel miatt, a vasútüzem fenntartásában kiemelt jelentőséggel bíró munkakörök esetében. Az ezzel kapcsolatos további tárgyalások a jövő héten kerülnek megtartásra az egyes vasútvállalatoknál.

A MÁV-START Zrt. VÉT ülésére március 10-én kerül sor, a mozdonyvezetői munkaköri családra vonatkozó egyeztetések ott folytatódnak.

A vállalatcsoport számára kiemelt jelentőségű a fiatal értelmiség bevonása, ezért a diplomás minimálbér összegét főiskolai (bachelor, Bsc, BA) végzettség esetén 340.000 forintra, egyetemi végzettség (master, Msc-, MA) esetén pedig 385.000 forintra emeli havonta. A Felek – a megfelelő szakértelemmel rendelkező munkavállalók bevonzása és megtartása érdekében – egyes kiemelt műszaki munkakörökben életpályamodell kialakításában állapodtak meg.

A munkáltató és az érdekképviseletek számára egyaránt fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért 2020-tól esélyegyenlőséget elősegítő ösztöndíj bevezetéséről határoztak a vasutas munkavállalók gyermekei részére.

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató már korábban is ismertette az érdekképviseletekkel a versenyképes vasút érdekében teendő intézkedéssorozatot, most a megállapodásban is rögzítették a Felek ilyen irányú elhivatottságukat.

A szakszervezetek és a munkáltató ösztönzik a munkavállalókat a környezettudatos technológiai megoldások előnyben részesítésére; valamint egy teljesítménymérési rendszer kidolgozásával hozzájárulnak a vasúti versenyképesség növeléséhez.

A Felek egyetértenek abban, hogy a piacképes és hatékony működés feltétele a bürokráciacsökkentés az adott társaságnál alaptevékenységgel össze nem függő támogató és az adminisztratív munkakörökben.

A technológiához kapcsolódó utasítások működési folyamatokkal összefüggő felülvizsgálata is elengedhetetlen, illetve folyamatosan felülvizsgálják a Felek a fejlesztési projektek eredményeit is. Projekt keretében áttekintik az egyes munkaköröket.

Egyetértés született abban is, hogy a képzéseken való részvételből eredő improduktív munkaidő mennyiségének csökkentése érdekében további intézkedések szükségesek: ezek többek között a képzési rendelet felülvizsgálata, valamint a képzési tananyagok digitalizációja. Továbbra is kiemelt célként fogalmazták meg a Felek az egészégügyi megelőző és szűrővizsgálatok népszerűsítését.

Letölthető dokumentumok:

mav_csoport_bermegallapodas_20200305.pdf
2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok