A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Tízmilliárd eurós veszteség a német vasútnál a járvány miatt, mentőcsomag készül

,

Tízmilliárd eurós veszteséget okozott a német szövetségi vasút, a Deutsche Bahn (DB) kasszájában a koronavírus káosz. Ez derül ki abból a kormányzati dokumentumból, amely a DPA hírügynökséghez került a minap. Az utasforgalom Németországban is összeomlott az elmúlt hónapokban. A DB visszavonta a menetrendet, de a járatok nagy részét fenntartották annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsák a mobilitást – tette közzé a Die Zeit. A tanulmány szerint a távolsági forgalomban áprilisban a vártnál kilencven százalékkal kevesebben utaztak.

A Közlekedési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium által készített kalkuláció szerint a gazdasági károk 11-13,5 milliárd euróra rúghatnak a vasúttársaságnál. A szövetségi kormány készen áll az összeg nyolcvan százalékának, vagyis 6,9-8,4 milliárd eurónak a megtérítésére a DB tőkéje emelésével. Az EU Bizottságának azonban még ellenőriznie kell, hogy ez az állami támogatás összeegyeztethető-e az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályokkal. A szövetségi kormány szerint az első 4,5 milliárd eurós részlet rendelkezésre áll a következő hetekben. A fennmaradó forrásokról ezután 2020 negyedik negyedévében kell dönteni, a károk szintjétől függően, és azokat 2020-2021 fordulóján bocsáthatják a vasúttársaság rendelkezésre.

 Az év elején még ünnepeltek a társaságnál, hiszen rekordot értek el a távolsági személyszállításban:  ajegyárakcsökkentés eredményeként nőtt az utasforgalom, először használta több mint 150 millió utazó az ICE és IC szerelvényeket. Ezt gázolta el a járvány, az utasok otthon maradtak, a járatok szinte üresen közlekedtek. A DB kénytelen lesz a jövőben visszafogni a fejlesztéseket, pedig az unió zöld fordulata forgatókönyvében jelentős szerepet szántak a karbonsemleges vasúti közlekedésnek.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok