A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Tavaly 143,5 millióan utaztak vasúton, nem nőtt a vonattal utazók száma

,

Egy ezrelékkel csökkent tavaly a Magyarországon vasúttal utazók száma – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból. A 143,5 millió utazónak a meghatározó részét a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. szállította, és a két társaság árbevétele nem változott érdemben: a MÁV-Starté 100,9 milliárd forintról 99,9 milliárdra csökkent, a GYSEV-é 18,5-ről 18,9 milliárdra javult.

Mivel e két társaság a személyszállítás jelentős hányadát közszolgáltatásként, az állam megrendelésére végzi, az állam megtéríti számukra azt a többletköltséget, amely a szegmensben indokoltan keletkezik. Így tavaly a MÁV-START-hoz a személyszállítási közszolgáltatásból 51,5 milliárd forint folyt be, amelyet az állam 174,5 milliárddal pótolt ki, a GYSEV-hez pedig 3,5 milliárd érkezett az utasoktól, és 11,5 milliárd térítésként.

Az idén a költségvetésnek várhatóan még nagyobb lyukat kell betömnie a személyszállítási társaságok gazdálkodásában, mert a koronavírus-járvány miatt a vonatok kihasználtsága jelentősen visszaesett. A közszolgáltatásból a MÁV-START tavaly 1,3 milliárdos adózott eredményt hozott ki az egy évvel korábbi 4,9 milliárd után, míg a GYSEV nullszaldóst. Összességében – a közszolgáltatás mellett a piaci alapú személyszállítást, a nemzetközi és az egyéb tevékenységeket is figyelembe véve – a MÁV-START 2019-es adózott eredménye 2,2 milliárd forint, ez 2018-ban még 6,8 milliárd volt..

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok