A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülés, már a Volánbusz részvételével

,

A Volánbusz Zrt. integrációja óta először ülésezett a csoportszintű Érdekegyeztető Tanács, a Munkáltatók és a képviselettel rendelkező Szakszervezetek részvételével. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató kiemelte, a vállalatcsoport előtt álló feladatok megoldásában számít az érdekképviseletek együttműködésére. 

 

Az ülés első napirendjeként a MÁV Zrt. vezetője tájékoztatta a szakszervezeteket a Volánbusz integrációjával kapcsolatban. Az állami szektor legnagyobb cége jött létre, amely 800 millió utast szállít évenként, feladatait 56.000 munkavállalóval látja el. A tulajdonos elvárása a MÁV-csoport felé az, hogy hatékonyabb és olcsóbb közösségi közlekedést kell működtetni, az ehhez szükséges műszaki fejlesztéseket, a járműpark megújítását biztosítják. A társaságoknak fel kell készülnie a piacnyitásra, tarifaközösséget, egységes, egymásra támaszkodó menetrendet kell létrehozni és a szolgáltatói szemléletet is tovább kell erősíteni.

Homolya Róbert elmondta, a versenyképesség növeléséért még sokat kell tenni, a feladatok közül kiemelte a vasúti képzéssel, oktatással kapcsolatos teendőket és ebben kérte a szakszervezetek együttműködését. Az érdekképviseletek kérdésre kijelentette, a vasúti és autóbuszos közlekedés párhuzamosságának csökkentése rövidtávon (1-3 év) nem várható, közép-és hosszútávon azonban igen, amelynek a foglalkoztatásra nézve is lesz hatása.

Pafféri Zoltán a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója is hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, mint elmondta nem a MÁV-nak és a Volánbusznak kell egymással versenyeznie, hanem a közösségi közlekedésnek az egyéni közlekedéssel.

Az érdekképviseletek kijelentették, érdekeltek az integráció sikerességében, a közösségi közlekedés megújításában. Javaslatként a szakszervezetek részéről elhangzott egy csoportszintű KSZ megalkotása, foglalkoztatási megállapodás megkötésének igénye és saját műszaki kocsivizsgálati szolgálat létrehozása.

A tanácskozás második részében Homolya Róbert beszámolt a vállaltcsoport járvány elleni intézkedésekről, annak részleteiről. Kiemelte, hogy eddig 4,6 milliárdba került a védekezés, jelenleg a védőeszközökkel való ellátás folyamatos. A járvány második szakaszában 94 aktív fertőzött, 10 kórházban ápolt és 2 elhunyt vasutas dolgozó van.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok