A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Egy kézbe kerül az MMV Zrt., eladta részesedését a Petrolsped

,

Az eddigi kisebbségi tulajdonos Illés Holding Zrt. egyedüli közvetlen irányítást szerezhet az MMV Magyar Magánvasút Zrt. felett - az erről szóló adásvételi szerződést már augusztus 4-én megkötötték az eddigi többségi tulajdonos Petrolsped Kft.-vel, amit október 26-án jelentettek be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH). Az Illés Holding eddig 35 százalékos tulajdonos volt a vasúti áruszállító társaságban. 

Az MMV-nek amúgy volt már jobb éve is, hiszen 2019-ben 154 millió forint veszteséggel zártak, az árbevétele pedig csaknem 20 százalékkal, 8,3 milliárd forintra esett. A 65 százalékos tulajdonosi hányadától megváló Petrolsped viszont remek éven van túl: a logisztikai cég 10,2 milliárd forintos forgalom után 588 millió forintos profitot ért el

A társaság 2004. május 1-től van jelen a liberalizált vasúti piacon, mint árutovábbítást végző magánvasút, az elsők között kezdte meg a versenyt a közúti versenytársakkal, valamint az állami eszközparkkal és a másfél évszázados MÁV Zrt. Áruszállítási Üzletágával, napjainkban alapvetően négy nagyobb társasággal van versenyben. Az osztrák hátterű Rail Cargo Hungaria Zrt. masszívan veszteséges: az árbevétele ugyan jól mutat, 72 milliárd forint, de a 3,7 milliárd forintos veszteség még a 2017-es 2,9 milliárd forintos mínuszt is megfejelte.

A szintén osztrák hátterrel is rendelkező GYSEV Cargo (a magyar állam a többségi tulajdonos) viszont szép számokkal rendelkezik: árbevétele 15,5 milliárd forintra nőtt 2019-ben és az adózott eredménye is 536 millió forintra emelkedett az előző évi 213 millióról.

Rivális még a Train Hungary Kft., amely már 7,5 milliárd forintos forgalommal rendelkezik, de a román hátterű cég is 300 millió forintos veszteséget hozott össze 2019-ben. Szintén erősen zárkózik a CER Hungary Zrt.: tavaly már 7,8 milliárd forint árbevétel mellett 239 millió forint nyereséget könyvelhetett el Horváth László tulajdonos. 

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok