A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Megkezdődött a Flirt motorvonatflotta egységesítése, elkészült az első felújított motorkocsi

,

Elkészült az első felújított piros Flirt motorvonat, amelynek a műszaki tartalma így megegyezik a az újabb, kék festésű és modernebb gyártmányokkal. Az első piros Flirtek 2006-ban érkeztek Magyarországra, 2010-ig összesen hatvan szerelvény került beszerzésre. Jelenleg belső felújításon 6 motorvonat esett át, ezt követően a többi belsőleg megújított Flirt átalakítása 2022 végéig fejeződhet be, a vonatok külső átalakítása pedig 2023 végére készülhet el. A felújítási program 4,9 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg.

Az elsőként beszerzett hatvan darab Flirt motorvonat típusa azonos a 2013-2016 között beszerzett hatvanhárom járműével, azonban a Stadler folyamatos járműfejlesztésének köszönhetően a későbbi beszerzésű járműflottába bizonyos területeken már az időközben megváltozott utazási igényekhez igazított részegységek kerültek. Ezért döntött úgy a vasúttársaság, hogy a régebbi flotta felszereltségét az újabb, kék-fehér színűekhez igazítja. A korszerűsítéstől az utasok elégedettségének javulását, az utasszám további emelkedését, valamint az üzemeltetés és a karbantartás hatékonyságának növekedését várják.

A teljes flotta belső egységesítése érdekében a Stadler Konzorciumnak számos feladatot és fejlesztést kell végrehajtania. Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a vezetőállás tabletdokkolóval egészül majd ki.  Laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek be az ülések mellé. Tovább fejlesztik az ajtóknál beszerelt mozgássérült-emelőket, amelynek köszönhetően a liftet használók már nem csak szemből, hanem oldalról is fel tudnak szállni a járműre a keskenyebb peronokról. 2022 végéig korszerűsítik az utastájékoztató-rendszert, amelynek köszönhetően korszerű monitorokon lehet majd értesülni az utazással, menetrenddel kapcsolatos információkról, például a várható érkezési és indulási időkről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tudnivalókról.

A hatvan motorvonat szolgáltatási színvonalának korszerűsítése érdekében a MÁV-START a Stadler Trains Magyarország Kft., a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. és a G-SIS Integrations Informatikai Zrt. alkotta Stadler Konzorciummal kötött szerződést; a munkálatokat Celldömölkön végzik.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok