A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A közösségi közlekedésnek startégiai szerepe és helye van a nemzetgazdaság és társadalom működésében

,

A vasút reneszánszát éli a világban, a közösségi közlekedést egyre inkább felismerik és használják az emberek. A szolgáltatók pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy utasaik magasabb színvonallal, jobb kiszolgálással találkozzanak. A jobb utasélmény eléréséért tett erőfeszítések széleskörűek, a fejlesztések komplexek és minden mindennel összefügg – jelentette ki Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója az iho.hu-nak adott év végi interjújában, ahol főleg a járműállományról volt szó.

A MÁV-START vezetője elmondta, a közösségi közlekedésnek a nemzetgazdaság és a társadalom működésében stratégiai szerepe és helye van. Ahhoz, hogy a  társaság a versenyképességét fenntartsa, növelje, folyamatosan fejlődnie kell. Az a cél, hogy az utasok minél többször válasszák a közösségi közlekedést, hogy ehhez a vasút minél jobb, biztonságos és környezetbarát megoldást kínáljon. El kell érni, hogy Budapest és vidéki nagyvárosaink között a vasút váljon a leggyorsabb és legversenyképesebb közlekedési móddá. Ez a vasúti és a közúti közlekedés számára a legfontosabb rendezőelv.

Budapest agglomerációjának közlekedése utasforgalmunk felét teszi ki, ezért nagyon fontos az elővárosi közlekedésünk modernizációja. Az emeletes KISS-ek érkezésével éppen az elővárosi közlekedés színvonala és menetrendszerűsége fog javulni. Jelenleg kilenc emeletes szerelvény jár a váci és ceglédi vonalakon. Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű, kényelmes és tiszta motorvonatokkal szolgáljuk majd ki - fogalmazta meg a vezérigazgató.

Kérdésre válaszolva Kerékgyártó József elmondta, hogy a távolsági közlekedésben is haladni kell a korral, a tervezett mozdonybeszerzés is egy olyan léptékű megújulás, amely a verenyképes vasúti közlekedést szolgálja. Kilencven kétáramnemű és huszonöt három-áramnemű jármű beszerzését célozta meg a Start. Az eljárás folyamatban van, két gyártó nyújtott be ajánlatot, jelenleg folynak még a tárgyalások, várhatóan 2021. I. negyedévében  lehet eredményt hirdetni és szerződést kötni.

Elkészült az ötvenedik IC+-kocsi, mindennel együtt 500 darabos flottát tervez létrehozni a Start úgy, hogy folyamatosan figyelembe veszi az utasészrevételeket, az igényeket is. Ennek megfelelően már tervezés alatt van az alacsonypadlós kivitel is, és a nagykapacitású kerékpárszállítás lehetőségét is vizsgálják.  A tervek között szerepel két prototípus vezérlőkocsi építése – ennek tervezése folyamatban van. A vezérlőkocsi alkalmas lesz az ingavonati közlekedésre a beszerzés alatti, száztizenöt villamos mozdonnyal.

A MÁV-START első embere kijelentette, hogy a 2006 és 2010 között vásárolt hatvan Flirt motorvonat mindegyike át fog esni egységesítésen, ez azt jelenti, hogy a Flirtflotta 2023 végére kívül-belül teljesen egységessé válik. A fejlesztésnek köszönhetően a hatvan Flirt motorvonatot azonos műszaki színvonalra hozzák a kék-fehér festésű, azonos típusú, de bizonyos részegységeiben modernebb és újabb gyártmányokkal. Jelenleg három jármű van teljesen készen, azaz kívül és belül is, a teljes flotta 2023. december végére lesz meg. A belső mellett a külső is egységessé válik, hiszen a kék-fehér színezéssel egységes lesz az arculat. A Talentek is szépülnek, a tíz járműből már hét átesett a teljes felújításon, 2021 augusztusára minden Talent elkészül. Az Uzsgyik korszerűsítése is zajlik, az állomány harmada már meg is újult.

Kerékgyártó József a jövőre tekintve elmondta: " Keressük az új desztinációkat, vasúttal biztonságosan és takarékosan bejárhatják egész Európát. Jövőre lesz a Vasút éve Európában, egyben a magyar vasúti közlekedés 175 éves évfordulója. Reméljük, ez az évforduló segíteni fogja terveink megvalósulását. Régóta nem voltak ilyen jók a kötöttpályás közlekedés lehetőségei, derűsen és optimistán nézünk a jövőbe, abban bízunk, hogy 2021 jó év lesz a közösségi közlekedés és a magyar vasút számára is. Mi erre törekszünk, és ezért mindent megteszünk. Törekszünk a szebbre, a jobbra, a minőségibb kiszolgálásra, bízunk az utasainkban és bízunk a vasutas munkatársainkban."

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok