A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Lenullázná a tulajdonos a közszolgáltató szektor dolgozóit erre az évre?

,

A járványhelyzetben történt helytállásáért, a közfeladatok fegyelmezett ellátásáért köszönet illeti a szektor valamennyi  munkavállalóját - jelentették ki a kormányoldal és a munkaadói oldal képviselői a KVKF mai ülésén. Az idei évre vonatkozó béremelési szándék azonban nem hangzott el a tulajdonos képviselője és Homolya Róbert a STRATOSZ elnöke részéről sem. A szakszervezetek számára elfogadhatatlan ez a magatartás, érdemi tárgyalásokra és bérajánlatra van szükség a munkabéke érdekében.

A pandémiára hivatkozva már így is késve, de a mai napon elkezdődtek az egyeztetések a Közfeladatokat Ellátó Vállalatok Konzultációs Fóruma keretein belül, a tulajdonos, a munkaadók és a munkavállalók képviselői között a 2021. évi bérekkel kapcsolatban. 

Elsőként Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke, a szakszervezeti  oldal képviseletében terjesztette elő a munkavállalók idei béremelési igényét, amely a gazdasági helyzet alakulását és kilátásait tekintve fogalmazódott meg. Átlagosan 6%-os átlagos alapbérnövekedés egész évre vonatkozóan a munkavállalók elvárása. Ettől eltérően magasabb a Volánnál és a villamosiparban foglalkoztatottaknál. Palkovics Imre hangsúlyozta, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is bebizonyosodott, nélkülözhetetlen a közszolgáltató szektor szerepe az ország működőképességének fenntartásában.

A Munkáltató képviseletében Homolya Róbert a STRATOSZ elnökeként sikeresnek ítélte az elmúlt években megvalósult béremeléseket és kijelentette, hogy folytatni kell a keresetek felzárkóztatását a versenyszférában elérhető jövedelmekhez. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy az elhúzódó járvány több tízmilliárdos veszteséget okozott és okoz jelenleg is. Mint elmondta, most a munkahelyek megőrzése a legfontosabb és ebben ez a szegmens jól teljesít, mert mindenki megőrizte állását. A munkaerőpiacon a szektor vállalatainál nem tapasztalható elvándorlás, alacsony a fluktuáció.

A Kormány képviseletében Dr. Fónagy János államtitkár megbízásából Holnapy László jelent meg, aki elmondta, feladata, hogy megismerje a felek álláspontját. Megismételte a munkaadóktól hallottakat, a mostani helyzetben a munkahelyek megőrzése a kulcsfontosságú. A közszolgáltatás helytállt a járványban, nem történt leállás, ezért köszönet illet meg minden munkavállalót. Holnapy László fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy cél a munkabéke megőrzése. 

Ezt követően Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke reflektált az elhangzottakra és kijelentette, érdemi bértárgyalásokra van igény a szakszervezetek részéről, elfogadhatatlan, hogy négy hónap elteltével sem tudható, lesz-e forrás a közfeladatokat ellátó dolgozók idei béremelésére.

Az egyeztetés azzal zárult, hogy a STRATOSZ elnöke ígéretet tett, tájékoztatja Mager Andrea minisztert a kialakult helyzetről, a munkavállalói igényekről és jövő hétre egy újabb tárgyalási fordulót készít elő.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok