A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Ezúttal sem tett bérajánlatot a Kormány az állami társaságok dolgozóinak

,

A héten kiderült, hogy ismét hiába várták a közfeladatokat ellátó vállalatoknál működő szakszervezetek az ajánlatot; a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) nem került összehívásra. Az érintett vállalatok (vasúti közlekedés, közúti személyszállítás, postai és vízügyi szolgáltatások, villamosenergia-ellátás) 150 000 munkavállalója (és családtagjaik) még mindig nem tudják, hogy 135 nappal január elseje után részesülnek-e béremelésben. A szakszervezetek közös nyomásgyakorlás érdekében arról döntöttek, hogy abban az esetben, ha az érdemi tárgyalásoknak a KVKF keretében való megkezdésére vonatkozó konkrét szándék és az érdemi  bérfejlesztési ajánlat nem kerül bejelentésre a kormányzati oldal részéről, a jövő hét első felében bejelentik – a sztrájk előszobájának számító – kollektív munkaügyi konfliktus helyzetet az egyes munkáltatóknál. 

A KVKF munkavállalói oldal közös nyilatkozata:

„Az állami társaságok stabilitása meghatározó tényező a járvánnyal terhelt gazdaság működőképességének megőrzésében, a gazdaság újraindításában” – olvasható a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek az országgyűlés gazdasági bizottságában tett kijelentése a Kormány.hu portálon.

Az érintett vállalatok (vasúti közlekedés, közúti személyszállítás, postai és vízügyi szolgáltatások, villamosenergia-ellátás) 150 000 munkavállalója (és családtagjaik) hónapok óta várják, hogy valóban meghatározó tényezőnek érezzék magukat azzal, hogy 135 nappal január elseje után béremelésben részesüljenek. Az őket képviselő szakszervezetek elképesztő türelemmel – a jogos munkavállalói indulatokat is magukon érezve – várták, hogy elinduljanak a tárgyalások. Eközben a munkáltatók hónapok óta – felelősségüket hárítva – a kormányzatra, a tulajdonosi döntés hiányára mutogatnak, holott jelen helyzetben elsősorban nekik kell(ene) erőteljes lobbitevékenységet folytatni a saját munkavállalóik elismeréséért és megtartásáért.

A héten kiderült, hogy ismét hiába várták a felek az ajánlatot; a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) nem került összehívásra. Hangsúlyozzuk, álláspontunk szerint az érintett vállalatok saját forrás hiányát kipótló költségvetési támogatásra a 2020. év végén tapasztalt, a járványügyi kiadások felett többszáz milliárddal növelt többlet költekezés tanúsága szerint megfelelő mozgástere van a kormánynak. Mi azonban továbbra sem egyoldalú bejelentést (tájékoztatást), hanem felvetéseinkre érdemi válaszokat adó és tartalmi bérajánlatot jelentő – tulajdonosi döntések birtokában megvalósuló – tárgyalásokat várunk.

A mai napon a KVKF munkavállalói oldalának tagjai a közös nyomásgyakorlás érdekében arról döntöttek, hogy abban az esetben, ha az érdemi tárgyalásoknak a KVKF keretében való megkezdésére vonatkozó konkrét szándék és az érdemi  bérfejlesztési ajánlat nem kerül bejelentésre a kormányzati oldal részéről, a jövő hét első felében bejelentik – a sztrájk előszobájának számító – kollektív munkaügyi konfliktus helyzetet az egyes munkáltatóknál.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok