A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Üzleti titoktól a nyilvánosság felé

,

Tavaly még munkáltatói eljárás és írásbeli figyelmeztetés járt érte - idén már véleményezhető az éves vasúti menetrend. Vétkesen megszegte munkaviszonyból származó kötelezettségét a MOSZ tisztségviselője az elmúlt évben, mert a MÁV-START munkatársától véleményezésre kapott 2020/2021 évi Közforgalmú menetrend tervezetet felhatalmazás nélkül saját email címére küldte. Azért, hogy az ilyen célra alkalmatlan startos tablet helyett saját informatikai eszközén futtatva, véleményezze azt.

Tavaly a MÁV-START Biztonsági Igazgatósága vizsgálatot indított az akkori menetrend tervezet kiszivárgása kapcsán, mert a média főleg a sátoraljaújhelyi vonalra vonatkozó elképzeléseket erős kritikával illette. A kritikus vélemények nem illettek bele a vasúttársaságok arculatába, a vizsgálat felelősök után kutatott.

Így került tisztségviselőnk is munkáltatói eljárás alá, mert startos email címéről saját címére küldte el a MÁV-START munkatársától véleményezésre kapott tervezetet a könnyebb kezelhetőség miatt. Ezzel megsértette a MÁV-START Zrt. Informatikai Biztonsági Szabályzat jónéhány pontját, valamint nem őrizte meg a menetrend tervezetet, mint üzleti titkot. Ezt tárta fel a vizsgálat, amelyet  írásbeli figyelmeztetés követett. Tisztségviselőnk Munkaügyi Bíróságon kereste igazát, eredménytelenül. 

A helyzet abszurditását mutatja, hogy ami tavaly még üzleti titoknak minősült a Munkáltató véleménye szerint, az most bárki számára hozzáférhető és véleményezhető.

Mint a MÁV-csoport honlapján olvasható, kísérleti jelleggel online felületen hozzáférhetők  a hazai vasúttársaságok jövő évi menetrendi tervei. Az elképzeléseket már nyáron bárki megismerheti és két héten át véleményezheti. Ha a kezdeményezés hasznosnak bizonyul, 2022-ben élesben is működhet az új lehetőség. A társadalmi véleményeztetés mellett a járási szintű menetrendi egyeztetések a hagyományos módon a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével is zajlanak.

Az érdeklődők a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján tekinthetik meg a MÁV-START és a GYSEV által decemberben bevezetni javasolt menetrendi módosításokat. Egy erre kialakított felületen, július 2-ától 15-ig, anonim módon észrevételezhetik a terveket. A beérkező véleményekre nem egyesével, hanem a feldolgozás után a weboldalon megjelenő összegzésben kapnak választ.

Közben a Munkáltató is rájött, hogy a szolgálati tabletek csak korlátozottan alkalmasak az elearning tananyag biztonságos elsajátására, így a mozdonyszemélyzet ma már saját informatikai eszközén is elvégezheti az előírt tananyagot.

2021. május-június

Mozdonyvezetők Lapja

2021. május-június

  • A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást
  • Szeptember végéig kell igazolni a Covid elleni védőoltást
  • Szombathely nyerte az Ignéczi József MOSZ Horgászversenyt
  • Területi hírek
  • Profiltisztítás a Startnál
  • A történelem az élet tanítómestere

Megtekintés Korábbi számok