A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A jövő megérkezett, lecseréli tolatómozdonyait az osztrák vasút

,

E-hibrid mozdonyokra cserélné jelenlegi tolatómozdonyait az ÖBB. Tíz év alatt 790 millió Eurot költenének kétszáz mozdony vásárlására, írta meg a Kurier.at. Az osztrák vasút a 1063. és 1163. sorozatú járműveit kívánja kiváltani a modern és környezetkímélő gépekre, ennek érdekében tendert írtak ki beszerzésükre. 

Iparági források szerint az Alstom, a Siemens Mobility és a kínai CRRC is pályázik. A kínai járműgyártó az, amelytől az Rail Cargo Hungaria már kettő e-hibrid tolatómozdonyt megrendelt. 

Az új mozdony a hibrid technológiának köszönhetően alkalmas lesz kiszolgálás elvégzésére felsővezetékkel nem rendelkező pályaszakaszokon, ipar-, vagy rakodóvágányokon. Ezekre a feladatokra eddig külön dízel mozdonyt kellett diszponálni, ez azonban az új technológia alkalmazásával felesleges lesz, és ezáltal elkerülhető a gázolaj elégetésével járó jelentős környezetszennyezés. A technológia előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, amikor a vonat felsővezetékkel nem rendelkező szakaszon továbbít kocsikat. Ilyenkor a mozdony az energiát a Last Mile Power Package akkumulátoraiból nyeri, amely megoldásra például az iparvágányok jelentős részénél is szükség van.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok