A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Kormányrendelet a maszkviselésről és a munkahelyen kötelezően előírható oltásról

,

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek szerint a Kormány munkaadóként kötelezően előírja a Covid elleni oltást az ott foglalkoztatottaknak, a cégeknek, társaságoknak pedig lehetőséget biztosít arra hogy a munkavégzés feltételeként előírják az oltás felvételét, ha ezt szükségesnek tartják az ott dolgozók védelme érdekében. A rendelet által meghatározott foglalkoztatási körben - ahol kötelező az oltás - a közfeladatokat ellátó társaságok munkavállalói, tehát a vasutasok nincsenek benne. A Mozdonyvezetők Szakszervezete utánajárt, a MÁV-csoport hamarosan VÉT ülésen egyeztet az érdekképviseletekkel a rendeletekben foglaltakkal kapcsolatban.

November 1-től a tömegközlekedési eszközökön mindenkinek kötelező az orrát és a száját is elfedő maszkot viselnie. Ugyanez vonatkozik a pályaudvarok, állomások és megállóhelyek utasok előtt megnyitott részeire is. A tömegközlekedési  járművek vezetői a zárt vezetőfülkében nem kell, hogy maszkot viseljenek.

A Kormány 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelete biztosítja  a cégek és vállalkozások jogát arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára, ha ezt szükségesnek látják az ott dolgozók biztonsága érdekében. Ez a rendelet vonatkozik a közfeladatokat ellátó vállalkozásokra, tehát a vasútüzemet fenntartó cégekre, társaságokra. 

A MÁV-csoportra vonatkozóan érdekegyeztető tanács ülésen lesz egyeztetés a Munkáltató és a Szakszervezetek között az 598/2021 rendelet alkalmazhatóságával kapcsolatban - ezt válaszolta a MÁV Zrt. a MOSZ megkeresésére. 

A rendeleteket tartalmazó Magyar Közlönyt mellékeljük

Letölthető dokumentumok:

MK_21_197.pdf
2022 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2022 szeptember-október

  • MOSZ Kongresszus 2022
  • Egy Megállapodás Élete
  • Területi hírek
  • Mozdonyvezetők Napja
  • MOSZ Kupa

Megtekintés Korábbi számok