A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Az Ukrajnában folyó háború és a vasúti kapcsolatok

,

Tovább rontotta az árufuvarozó vasúttársaságok amúgy sem irigylésre méltó pozícióit és gazdasági kilátásait az orosz–ukrán válság. Kormányrendelet jelent meg a gabonaexport korlátozásáról, a záhonyi térségbe pedig nem érkeznek ázsiai konténervonatok. Ugyanakkor az orosz és a belarusz vasút tagságát felfüggesztette az UIC - írja a Magyar Vasút.

Magyarország a gabonatermékek tekintetében exportvezérelt ország, ezért minden, erre a szegmensre épülő iparág károkat lesz kénytelen elszenvedni, tehát a logisztika is. Kevesebb vasúti vontatási kapacitásra lesz szükség, de ugyanez igaz a vagonokra, illetve a berakókra is. Hasonló hatású az exportkorlátozás a hajózásra, hiszen a Dunán jelentős mennyiségű gabonát szállítanak minkét irányba, sőt a közúti kamionforgalom is megérzi majd az intézkedés következményeit. Jobb években Magyarország öt–hatmillió tonnát exportál gabonaféleségekből, ennek a mennyiségnek jelentős része hiányzik majd a magyar szállítmányozói és fuvarozói piacról.

Záhony forgalmát is jelentős mértékben befolyásolják a háborús események. Oroszország és Ukrajna között gyakorlatilag nincs fizikai vasúti kapcsolat, ezért a tavalyi fellendülés után jelenleg nem érkeznek kínai konténerek Magyarországra. A konfliktus hosszú távú hatásai jelentősen befolyásolhatják két nagyszabású projekt kilátásait: a Záhony Logisztikai és Ipari Konzorcium (CELIZ) záhonyi vasútlogisztikai fejlesztési terveit, illetve az EWG fényeslitkei, átadás előtt álló termináljának a jövőjét.

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) célja a vasúti rendszer átfogó koherenciájának világszintű fejlesztése, ezúttal azonban Ukrajna orosz inváziója miatt fel kellett függesztenie az oroszországi és belorusz vasúttársaságok, valamint azok leányvállalatainak tagságát. Ugyanakkor az UIC egy menekültügyi munkacsoportot hozott létre, továbbá számos európai vasúttársaság aktívan részt vesz az unió humanitárius erőfeszítéseiben, amelyek célja az Ukrajnát elhagyni kényszerülő emberek támogatása, valamint humanitárius segítségnyújtás Ukrajnának. A menekültek evakuálásában aktívan segítenek az Ukrajnával szomszédos országok vasúttársaságai is, például a lengyel PKP, a moldvai CFM, a romániai CFR Călători, a magyarországi MÁV, a szlovák ZSSK és ŽSR, továbbá Csehországból is segítséget küldött a ČD, a ČD Cargo és a Správa železnic. Ezen társaságok többek között közvetlenül Ukrajna és a szomszédos országok közötti humanitárius vonatokat szerveznek a menekülteknek, valamint humanitárius segélyt is küldenek Ukrajnának.

A menekülteknek az EU-ba történő folyamatos érkezése miatt összefogtak a vasúttársaságok, hogy plusz vasúti kocsikkal segítsék az ukrajnai állampolgárok ingyenes utazását. Nyugat felé például az ÖBB, a ČD és a Deutsche Bahn közötti együttműködés számos állomás felé kínál továbbutazási lehetőségeket. Ausztriában, Csehországon és Németországon belül is ingyenesen utazhatnak az ukrán állampolgárok (miként hazánkban is, úgynevezett szolidaritási jeggyel, a MÁV különvonatokat is indított Záhonyból a fővárosba), akik ezeken felül díjmentesen használhatják a luxemburgi CFL, a dán DSB, a litván LTG, a holland NS, a svájci BLS és SBB, a belga SNCB/NMBS, a francia SNCF, a spanyol Renfe és a finn VR Group járatait is. Az arra jogosultak az Eurostar társasággal az Egyesült Királyságba is eljuthatnak díjmentesen.

2023 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 1.szám

  • A MOSZ álláspontját igazolta az Európai Bíróság
  • Területi hírek
  • Vasútvállalati hírek
  • MOSZ Telefonflotta
  • Horgászverseny

Megtekintés Korábbi számok