A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Indulhat a V0 - kérdéses a finanszírozása

,

A V0 vasútvonal nyomvonalára vonatkozóan szükséges az élővilág előzetes felmérése, környezeti hatástanulmány készítése és a környezetvédelmi engedélyének megszerzése, amelynek elvégzésére írt ki uniós közbeszerzési eljárást a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület. A vasútvonal megépítésének finanszírozására Orbán Viktor miniszterelnök még februárban egyeztetett a projektről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki akkor 2 milliárd dolláros hitelkeretet ígért. A hitel sorsa a háború miatt bizonytalanná vált.

A projekt kivitelezésének elindításához szükséges előkészítési munkálatok már megkezdődtek. Április közepén választották ki a vasútvonal Szolnok-Kecskemét-Székesfehérvár-Győr közötti nyomvonalsávját. A nyomvonalsáv vizsgálatát követően, a beruházással kapcsolatos minden szempontot figyelembe véve jelölik majd ki a konkrét nyomvonalat. A projektben kiemelten kezelik a lakott területek és természeti értékek védelmét. Ez azért is fontos, mert részben Natura 2000 területet is érintő élővilágának felmérésére, környezeti hatástanulmány készítésére és a környezetvédelmi engedélyek megszerzésére írt most ki közbeszerzési eljárást a Hungrail, az ajánlatokat június 9-ig várják, a győztes kiválasztásra nyár végéig sor kerülhet és akkor megkezdődhetnek a felmérési munkálatok a nyertes vállalkozóval, a feladatra 20 hónap áll majd rendelkezésre.

Ahhoz, hogy megfelelhessünk az európai uniós és a magyar klímacéloknak, és 2050-re 90 százalékkal csökkenhessen a közlekedés szén-dioxid-kibocsátása, növelnünk kell a vasúti közlekedés teljesítményét. Ehhez a személyszállítási kapacitás mellett, a teherszállítás versenyképességét is növelni kell, ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, hogy a mostani napi 400 helyett dupla annyi tehervonat közlekedhessen. Mindezt úgy, hogy Budapestet tehermentesítsük, a ferencvárosi rendező pályaudvart kiváltva a teherforgalom elkerülje a fővárost – kommentálta a projekt fejleményeit Homolya Róbert, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke, a MÁV elnök-vezérigazgatója, aki szerint a V0 vasútvonal lehet az a kelet-nyugati irányú korridor, ami a jövőben növelheti a magyar vasúti teherfuvarozás versenyképességét.

A V0 teherforgalmi vasútvonal Záhonytól/Lőkösházától/Kelebiától Hegyeshalomig teremt majd új, versenyképes vasúti teherszállítási kapcsolatot a túlzsúfolt budapesti és agglomerációs vasúthálózat elkerülésével. Ezzel is támogatva az árufuvarozási folyosóknak a TEN-T törzshálózatba történő integrálódását, ahol a törzshálózat az áruszállítás számára is teljesen átjárható. Tervezetten kétvágányú, 22,5 tonna tengelyterhelésű, villamosított, legalább 740 méter hosszú tehervonatok akadálymentes közlekedését biztosító és 120 km/h sebességre alkalmas pálya épül majd, részben új nyomvonalon, részben meglévő vasútvonalakat használva.

2022 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2022 november-december

  • Levél Lázár János miniszternek
  • Fontos kérdések és válaszok
  • 2023. évi kilátások
  • Területi hírek
  • Nemzetközi kapcsolatok
  • Tornyok omlanak
  • Téli mese
  • Megállni, de hogyan és hol

Megtekintés Korábbi számok