A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Nem volt jó éve tavaly az RCH-nak

,

A Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) tavaly 3,3 milliárd forintos veszteséget hozott össze, ami ugyan jóval kisebb a 2020-as 5,7 milliárdnál, de ennél azért pozitívabb tervei voltak az ország legnagyobb vasúti árufuvarozó csoportjának. A társaság árbevételei ugyan nőttek, de saját tőkéje mintegy a harmadával, 6,9 milliárd forintra esett.

„Korábban azt mondtuk, hogy ha a társaság támogatást kap a fajlagosan drágább és önmagában veszteséges egyeskocsi-szolgáltatásához, akkor nullszaldós lehet a tevékenysége – jelentette ki a VG-nek a társaság eredménye kapcsán Kovács Imre, az RCH igazgatósági elnöke –, de ehhez a támogatásnak az év egészében kell érkeznie. Ám azt csak 2021 őszétől kaptuk, így nem volt elég arra, hogy néhány veszteséges év után ismét elvigye a céget a pozitív sávba. Az idén azonban abban bízunk, hogy az egész éven át érkező egyeskocsi-támogatásnak és a remélt méltányos vontatási energia-ár kiegészítésnek köszönhetően nyereségesek leszünk.”

Kovács Imre emlékeztetett, hogy miközben a közúti áruszállítók három hónapon át élvezhették a literenként 480 forintban maximált gázolajárakat, ráadásul számukra a dízel ára a piacra történt kikényszerülésük után is „csak” megduplázódott, addig a vontatási energia ára az egy évvel ezelőtti ötszörösére nőtt.

A társaság egyelőre nem látja előre a 2022. február végén kitört orosz–ukrán háború miatti gazdasági hatásait, derül ki az éves jelentésből. Azzal számol, hogy néhány forgalom majd kerülő úton valósul meg, a szankciók miatt valószínűleg esik a forgalma, a kontinens anyag- és áruigényének kielégítésére várhatóan új útvonalak alakulnak ki, amelyek keresésében és kiépítésében az RCH is részt vesz.

2022 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2022 január-február

  • Helyzet van
  • Csak rajtunk múlik
  • Munkakörülmények a vezetőálláson
  • Hivatásunk felmérése
  • Területi hírek
  • Alapítványi hírek
  • Záhonyból jelentjük
  • A szépséges királyné

Megtekintés Korábbi számok