A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Érdekegyeztetés a cégcsoport új vezetőjével.

,

A MÁV-Volán csoport érdekegyeztető tanács ülésén mutatkozott be az érdekképviseleteknek Pafféri Zoltán a vállalatcsoport elnöke. A párbeszéd és együttműködés híve és erre törekszik a szakszervezetekkel, Vasutasnapra ki kell derülnie, lesz-e egyszeri kifizetés vagy sem - jelentette ki. 

Pafféri  Zoltán Elnök-Vezérigazgató elmondta, történelmi pillanat  mutatkozik a közösségi közlekedés megújítására, a fenntartható fejlődés biztosítása és az energiaválság miatt is. Ebben számít a cégcsoport valamennyi dolgozójára és a szakszervezetekre. Magas színvonalú szolgáltatásra van ahhoz szükség, hogy a közösségi közlekedés versenyképes legyen az egyénivel szemben, de a munkavállalók képesek erre, hiszen a járvány alatti helytállásukkal megmutatták elkötelezettségüket. Az elnök szerint az elmúlt évek bérmegállapodásainak köszönhetően javult a jövedelmi helyzet, kisebb lett az elvándorlás.  Fontosnak tartja a Nemzeti Közlekedési Központ létrehozását, így más alapokon szerveződhet újjá a közösségi közlekedés, a menetrendek összehangolása. A párbeszéd és együttműködés híve és erre törekszik a szakszervezetekkel - jelentette ki. A Szakszervezetek jelezték, hogy egyes társaságoknál a felek közötti együttműködés nem működik.

A Munkavállalók javadalmazási kérdései témakörben Pafféri Zoltán kijelentette, hogy a Vasutasnap lesz az, amikorra világosan meg kell tudnia mindenkinek, lesz-e egyszeri kifizetés vagy sem. Ahhoz hogy a juttatás megvalósuljon még további egyeztetésre van szüksége a tulajdonossal, utána ígért választ a szakszervezeteknek. Az Érdekképviseletek további alapbéremelést tartanak szükségesnek, erre most kevés lehetőséget lát a cégcsoport vezetése, bár azt elismerte, hogy az infláció mértéke ezt indokolttá tenné. A MÁV -Volán csoport az év eleji kiegészítő bérintézkedéssel átlagosan 13,4%-os béremelést valósított meg (mindenki 10%, de legalább 40.000 Ft) - hangzott el a Munkáltató részéről.

A MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóit érintő egyes foglalkoztatáspolitikai, egészségvédelmi és szociális intézkedések alkalmazásáról szóló megállapodás tervezete is napirenden szerepelt. Foglalkoztatáspolitikai megállapodás csoportszinten (MÁV Évek, MÁV Esély, Egészségmegőrző Program) jelenleg nincs, de azoknál a társaságoknál ahol eddig egyáltalán nem volt ilyen (HÉV, Volánbusz), ott ezt a szakszervezetek szeretnék, mert a semmihez képest több, míg a MÁV-START-nál visszalépés lenne a legutóbbi hatályos megállapodáshoz képest. 
A Mozdonyvezetők Szaksszervezete álláspontja szerint elfogadhatalan, hogy a MÁV-START-nál jelenleg nincs érvényben sem Egészségmegőrző Program, sem MÁV Évek rendszer, holott a Startnál vannak elsősorban olyan Munkavállalók, akik egykor korkedvezményre jogosító munkakörben dolgoztak, és az egészségromlásuk egyre nagyobb problémát jelent az egészségi alkalmassági vizsgálatokon.

2023 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 1.szám

  • A MOSZ álláspontját igazolta az Európai Bíróság
  • Területi hírek
  • Vasútvállalati hírek
  • MOSZ Telefonflotta
  • Horgászverseny

Megtekintés Korábbi számok