A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Bérmegállapodás az RCH-nál

,

A december 1-től hatályos bérintézkedés alapbéremelést valamint egyszeri juttatásként bónuszt és inflációs bérkompenzációt is tartalmaz, a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél ez  összeségében 15,3%-os bértömeg növekedést jelent. Hosszú tárgyalássorozat eredményeként jött létre a megállapodás, amelyet a MOSZ, a VDSZSZ Szolidaritás, a VSZ, és az MTSZSZ valamint az RCH december 15-én írt alá.

Az RCH-ban a 6-17 MMK-ba sorolt munkavállalók esetében 10%-os alanyi jogú alapbérfejlesztés valósul meg 2022. december 1-jei hatállyal úgy, hogy a megállapodásban külön kiemelt munkakörökben ez legalább 40.000 Ft alapbéremelést jelentsen. A felek kifejezett szándéka szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező kollégák magasabb bérfejlesztésben részesülnek, ez a kiemelt munkakörökben 10,5%-tól 18,5%-ig terjedő bérfejlesztés.

Mozdonyvezető munkakörben a bértáblában rögzített, a szolgálati idő alapján meghatározott idősávokban érvényes alapbérekre történik ráállás. Ez a bértáblában egységesen 50.000 Ft alapbérnövekedést jelent.

A bérmegállapodás tartalmazza  egyszeri bruttó 100.000 Ft restrukturálási bónusz valamint egyszeri bruttó 100.000 Ft reálkereset-színvonal megőrzését biztosító kompenzáció kifizetését. Az összesen 200.000 Ft-t legkésőbb december 22-ig átutalással teljesíti a munkáltató.

A 2022. január 1-jétől hatályos minimálbért már december 1-jétől alkalmazza a munkáltató, a pályakezdő diplomások minimális alapbére 2022. december 1-től 440 000 Ft/hó.

A VBKJ keretösszege 2023. évre változatlanul évi 450 000 Ft/fő, a választható elemek köre az alábbiakkal bővül: home office rezsiátalány, carsharing szolgáltatás, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás és START Bónusz/VIP kártya juttatás.

A nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés mértéke továbbra is a jogosultsággal rendelkező munkavállalók havi bruttó alapbérének 3,5%-a, míg az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés mértéke 1%. A munkáltató természetesen a pénztári tagsággal rendelkező kollégák számára biztosítja ezen juttatást egy nyugdíjpénztári és egy egészségpénztári tagság után.     

A felek vállalták, hogy január 18-ig megállapodnak a 2023. évi bérkompenzációról. 

Az RCH vállalta, hogy 2023-ban, az üzleti eredmények ismeretében, figyelembe véve a Társaság teherbíró képességét, tárgyalásokat folytat egy esetleges további alapbérfejlesztésről.   

2023 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 1.szám

  • A MOSZ álláspontját igazolta az Európai Bíróság
  • Területi hírek
  • Vasútvállalati hírek
  • MOSZ Telefonflotta
  • Horgászverseny

Megtekintés Korábbi számok