A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Pihenőidős perek - Luxemburg a MOSZ álláspontját erősíti

,

Október 13-án Luxemburgban, az Unió Bíróságának székhelyén nyilvános tárgyaláson hirdette ki a főtanácsnok az indítványát a napi és heti pihenőnapok kiadásával kapcsolatos, a MÁV-START Zrt-vel folytatott jogvitánkban. Álláspontja szerint – a MÁV-START Zrt. gyakorlatától eltérően – a lakóhelyen töltött 12 órás napi pihenőidőt nem csak akkor kell biztosítani, ha utána 24 órán belül újabb munkavégzésre kerül sor, hanem a heti pihenőidőhöz és a fizetett szabadsághoz kapcsolódóan is ki kell a napi pihenőidőt adni, tehát a MOSZ jogértelmezését tartja az uniós normáknak megfelelőnek.

A napi és heti pihenőnapok kiadásával kapcsolatos, a MÁV-START Zrt-vel folytatott jogvitánkban néhány kivétellel valamennyi pert felfüggesztették a magyar bíróságok, és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményeztek az Európai Unió Bíróságánál. Ennek menete szerint először egy kijelölt főtanácsnok vizsgálja meg az ügyet és álláspontját ismerteti a bírósággal, amely néhány hónap múlva ítéletet hirdet. A tapasztalatok szerint az ítéletek nagy többsége a főtanácsnoki indítvánnyal azonos.

2022. október 13-án Luxemburgban, az Unió Bíróságának székhelyén nyilvános tárgyaláson hirdette ki a főtanácsnok az indítványát az ügyünkben. Álláspontja szerint – a MÁV-START Zrt. gyakorlatától eltérően – a lakóhelyen töltött 12 órás napi pihenőidőt nem csak akkor kell biztosítani, ha utána 24 órán belül újabb munkavégzésre kerül sor, hanem a heti pihenőidőhöz és a fizetett szabadsághoz kapcsolódóan is ki kell a napi pihenőidőt adni, tehát a mi jogértelmezésünket tartja az uniós normáknak megfelelőnek.

Az indítványban a főtanácsnok álláspontja az, hogy – a munkáltató állításával ellentétben – a napi pihenőidő nem képezheti részét a heti pihenőidőnek, és azt nem is lehet a heti pihenőidőbe beleszámítani.

 Ha a bíróság ítélete – mely 2022. decemberében várható – is ennek megfelelő lesz, akkor bízhatunk abban, hogy a jövő év elején folytatódó eljárások során

  • a visszamenőleges követeléseinkkel kapcsolatosan eredménnyel képviselhetjük tagjainkat a magyar bíróságok előtt, továbbá
  • a mozdonyvezető kollégák vezénylése is emberibb módon alakulhat a jövőben.
     
2022 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2022 szeptember-október

  • MOSZ Kongresszus 2022
  • Egy Megállapodás Élete
  • Területi hírek
  • Mozdonyvezetők Napja
  • MOSZ Kupa

Megtekintés Korábbi számok