A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Van-e a vonalbezárásnak alternatívája? Van!

,

Annak ellenére, hogy továbbra is Bz motorvonatok szolgálják ki, a Komárom-Székesfehérvár vasútvonalon több mint tízszeres utasszám-növekedés tapasztalható. 2022-ben érdemi szolgáltatásfejlesztéssel valós vasúti kínálat bevezetésről döntött a közlekedési államtitkár, kétóránkénti ütemes menetrenddel, a vonat két végén csatlakozással és átszállási lehetőséggel a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Győr vasútvonal vonataihoz - olvasható Vitézy Dávid közösségi oldalán.

A Székesfehérvár-Komárom vasútvonalat 2009 decemberében a Bajnai-kormány bezárta, 2010 júliusában a hivatalba lévő Orbán-kormány újranyitotta, de csökkentett menetrendi kínálattal. A későbbi járványmenetrendnek csúfolt járatritkítás után az elmúlt évekre már csak napi 2 vonat közlekedett, az is használhatatlan időpontokban: egyik irányban 10 és 14, másik irányban 13 és 19 óra körül.

A vonal az egyik első kiválasztott lett, ahol 2022-ben érdemi szolgáltatásfejlesztéssel valós vasúti kínálatot vezettek be kétóránkénti ütemes menetrenddel.
A járműpark persze ilyen gyorsan nem változott, továbbra is (jobb esetben) Bz motorvonatok járnak a vonalon, nyilván korszerű motorvonatokkal jóval többen választanák a vasutat.

Az értékesítési statisztikák igazolják az intézkedést és azt, hogy normális menetrenddel lehet életet lehelni egy ilyen vonalba.A tízszeres utasszám-növekedés a vármegyebérlettel és székesfehérvári helyi bérlettel utazók nélkül is megvan, velük együtt bizonyosan még jelentősebb a bővülés. Valószínűleg ennek is köszönheti a vonal, hogy a 2023-as Lázár János nevével fémjelzett vasútvonal-bezárási hullámot megúszta.

Mi a tanulság? Érdemes az életképes, egyébként fejlődő településekkel, munkahelyekkel teli környékeket kiszolgáló regionális vasútvonalak felélesztésébe fektetni, életképes menetrendeket bevezetnii. Számos idén nyáron bezárt vasútvonalban van vagy kis fejlesztéssel lehetne hasonló potenciál.

2023  2. szám

Mozdonyvezetők Lapja

2023 2. szám

  • Hatvan éves mozdonyoknak múzeumban van a helye
  • Mozdonyvezetők Országos Találkozója
  • Mozdonyvezetők a Mozdonyvezetőkért
  • Területi hírek
  • MOSZ Ignéczi József Horgászverseny
  • Jelenések könyve
  • ETCS

Megtekintés Korábbi számok