A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Nehezen indul a bértárgyalás a MÁV-Volán csoportnál

,

A Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács mai ülésén a szakszervezetek ismertették jövő évre vonatkozó bérigényüket, a MÁV azonban nem adott bérajánlatot az érdekképviseletek számára.  

A MÁV Zrt. vezérigazgatója az érdekképviseletek által mondottakra úgy reagált, hogy továbbítja a tulajdonos felé, majd az országos minimálbér és garantált bérminimum meghatározását követő újabb egyeztetésre tett ígéretet.

A CsÉT ülésen a MOSZ megismételte korábban megfogalmazott bérkövetelésének egyes elemeit, közte a 18%-os alanyi jogú alapbérfejlesztést. Az érdekegyeztető tanácsot alkotó többi szakszervezet jellemzően 15%-os alapbéremelést tart szükségesnek, a SZAKSZ 25%-os igényt jelentett be. 

Az egyeztetés napirendjén szerepelt még a MÁV-Volán csoport aktuális ügyeiről szóló tájékoztató melynek keretein belül Pafféri Zoltán a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Magyar Vasút jövője koncepció kidolgozásra került, a Kormány tárgyalta és elfogadta azt, finanszírozási oldala még kidolgozásra vár. A program célja a járműállomány megújítása, a lassújelek felszámolása, egy hatékonyabban működő vállalatcsoport kialakítása. Erősíteni kell a vasúti ágazat munkaerő-megtartási képességét, a magyar járműgyártás és a magyar pályaépítési kapacitások felhasználásával. 

Az érdekképviseletek álláspontja egyértelmű, a magyar vasút megújításához a vasutasok munkájának nagyobb mértékű elismerése is szükséges, a tulajdonos a 2024. évi bérigények teljesítésével ezt kifejezheti.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete mellékvonalak további sorsára vonatkozó kérdésére a munkáltató elmondta, hogy a módváltásra ítélt vonalak helyzetéről még nem született tulajdonosi döntés. 

A munkáltató részéről elhangzott, a vasút versenyképességének növelése érdekében folyamatban van a képzési és vizsgáztatási rendszer felülvizsgálata, az egyes munkakörökre vonatkozó tudásanyag újrafogalmazása. A MOSZ szóvá tette, hogy mindez az érdekképviseletek bevonása nélkül történik.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok