A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Piac a pályaudvaron


Piac a pályaudvaron mint vasárnapi egérút?

Egyelőre hiába várja a több tízezer kereskedő, hogy a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény végrehajtási rendelete megjelenjen. Jelenleg tehát kizárólag a törvényben felsorolt kivételek alapján lehet nagyjából tudni, kik és hol tarthatnak majd nyitva.

Ez a gumijogszabály azonban kiskapukat is hagy. Az egyik ilyen lehetséges menekülő utat a Népszava a kereskedelmi törvény szövegében lelte fel, hogy a vásárlóknak, családoknak mégse kelljen lemondaniuk a vasárnapi közös programról a bevásárlóközpontokban. A kereskedelmi törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a piac "olyan épület, épületegyüttes, vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet". A jogszabály betűjének a bevásárlóközpontok is megfelelnek, sőt a legtöbb nemzetközi lánc hipermarketje is, hiszen azokban is a nagy üzlet mellett jó néhány kis bolt is működik. Ráadásul a piacok esetében a kereskedelmi törvény nem szab alapterület-korlátokat sem.

A piaccá minősítés a helyi jegyző hatáskörébe tartozik. Angyalföld-Újlipótvárosban található a legelső hazai bevásárlóközpont. Lapunk kérdésére a sjatóosztályon azt a választ kaptuk, hogy eddig nem érkezett az önkormányzathoz piaccá átminősítésre kérelem, de ha az megfelel a törvényi előírásoknak, nem zárkóznak el az átminősítéstől.

Egy kereskedelmi szakember azonban arra figyelmeztetett, hogy mivel a kereskedelmi törvény a bevásárlóközpontokat is külön paragrafusban határozza meg, egy ilyen aktust színlelt átminősítésként is értékelhet a hatóság. A végső szót a bíróság mondhatja ki.

Egy másik, ugyancsak törvényes kibúvót a Pénzcentrum.hu fedezte fel. A közforgalmú pályaudvarokat például nem érinti a vasárnapi nyitva tartás tilalma. Így a több oldalról is szorongatott multik egyik menekülő útja lehet, ha a pályaudvarokon is megjelennek. Ez a megoldás egyébként Nyugat-Európában már évtizedek óta bevett gyakorlat.

Az állami vasúttársaság, a MÁV ezekkel az üzletekkel, a telkek vagy az épületek értékesítésével valamelyest lefaraghat több tízmilliárdos veszteségéből. Az más kérdés, hogy a nagy láncoknak megéri-e beruházni viszonylag kis alapterületű üzletekbe, ha eközben a több ezer négyzetméteres hipermarketjeiket mégis zárva kell tartaniuk vasárnap.

Népszava
2020 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2020 november-december

  • Megegyezés a 2021.évi béremelésről az RCH-nál
  • A teljesítményösztönző margójára
  • Hat hónappal meghosszabbodik az orvosi alkalmassági tanúsítványok érvényessége
  • Oktatás, képzés..
  • A zavartalan vasúti közlekedés feltételeinek biztosítása
  • Segíts hogy segíthessünk

Megtekintés Korábbi számok