A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Végre kész


flirt

Végre kész az esztergomi vasút, csak most vonat nincs rá

Kihasználja az esztergomi vasút építésének elhúzódását a MÁV. Amíg az utasok vonatpótló buszokon nyomorognak, a korábban itt szolgáló Desiro motorvonatokkal a vasúttársaság a Balatonnál ellensúlyozza a késéseket kísérő elégedetlenséget, és a Nyugati pályaudvart is bezárja.

Tasó Lászlón múlik, mindez meddig lesz így. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára pontot tehetne az esztergomi vasút fejlesztését menedzselő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) és a MÁV vitájára. Csak azt kell eldöntenie, hogy a menetrend a NIF nemzeti vasútnak küldött írásbeli tájékoztatásával összhangban augusztus 20-án hajnalban, vagy a vágányzárra hivatkozva újabb halasztást szorgalmazó MÁV akarata szerint augusztus 28-án álljon helyre.A választás szabad, a vasútvonal másfél év késéssel, de kész. Már csak a közúti átjárókat biztosító jelzőberendezéseknek kell a helyükre kerülniük. A hírek szerint azonban a MÁV-nál okozna némi fejfájást, ha a nyári idegenforgalmi szezon vége előtt vonatokat kellene indítani a Nyugati pályaudvarról Esztergomba. És nem azért, mert a naponta 60-70 ezer utast kiszolgáló Nyugatit június 22."július 5. között bezárják. Az NFM-ben e helyett azt kell mérlegelni, hogy a MÁV-Start a nyár vége előtt csak akkor tud vonatokat küldeni Esztergomba, ha más vonalairól visszavonja azokat.

A probléma alapja, hogy mivel a főváros és Esztergom között egyelőre el sem kezdődött a vasút villamosítása, a MÁV hiába vásárolta meg a svájci Stadler AG villamos motorvonatait.

A felsővezeték-rendszer kiépítéséig a Flirt típusú szerelvényekkel nem sokra mennek a 2-es számmal jelölt vonalon. A helyettük szolgálatba küldhető dízelvonatok viszont dolgoznak vagy javításra várnak. A MÁV-nál kérdésünkre azt közölték: 31 egységből álló Siemens Desiro flottájukból "tervszerű és futójavítás miatt átlagosan 4-5" motorkocsi áll szervizben, egy motorkocsi pedig balesetes, ezért nem közlekedhet. Más forrásból viszont úgy tudjuk: a MÁV-Start kilenc Desirója van szervizben. Köztük a vasutasok között csak Döglött Dezső néven emlegetett, régóta tárolóvágányon veszteglő egységei.

Bárhogy is, a MÁV közlése szerint a Desirókkal lehet találkozni Pilisvörösvár és Esztergom között. De dolgoznak a Esztergom"Almásfüzitő, a Székesfehérvár"Komárom, illetve a Budapest"Lajosmizse"Kecskemét vonalon is. Kínosabb, hogy az állami vasút csak ezekkel a szerelvényekkel tudja a korszerűség látszatát kelteni a Balaton északi partján is. És miután a "Katica" néven jegyzett járatokat adó motorvonatokra az idegenforgalmi szezon után a magyar tengernél már nem lesz akkora szükség, ezek a járművek települnek majd át az esztergomi vonalra. De csak nyár végén. A MÁV korábbi nyilatkozatai szerint az esztergomi vonalon hat Desiro szállítja majd az utasokat. Ám miután ezeket bárhonnan vezénylik is át, a szolgáltatási színvonal romlása a Siemens szerelvények nélkül maradó viszonylatokon látványos lesz.

Így aztán bármennyire rossz, mégis minden jól jöhet, ami az Aquincum és Pilisvörösvár között a brüsszeli uniós kassza 25,4 milliárdjából pénzelt építkezés gyors befejezését gátolja. Még akkor is, ha a beruházás a sínpálya megépülésével tavaly decemberben befordult a célegyenesbe, és már csak a biztosítóberendezések telepítése volt hátra. Ami mellett a nyári menetrend júniusi életbelépése idejére prognosztizálták a vonatforgalom beindítását. A gépezetbe azonban porszem került. Méghozzá a hírek szerint éppen a vasút egy munkatársának jóvoltából.

A vasútvonal építői körében terjedő hírek szerint a MÁV iránymutatása nyomán a biztosítóberendezések kábelalépítményeinek kialakításakor olyan csövek kerültek a földbe, amelyekbe csak "laboratóriumi" körülmények között fértek be a különféle vezetékek. A helyszínen a kábelek behúzása elakadt, így a csövek egy részét ki kellett ásni, és újakra cserélni. Ami a kapcsolódó munkákkal együtt véletlenül éppen annyi időt vett igénybe, hogy a vasúti forgalom júniusi indulása szóba se kerülhessen. 

Új határidő pedig kettő is van.

A NIF korábbi közleménye szerint ha csak rajtuk múlik, augusztus 20-án az Esztergom és Budapest közti vasútvonal teljes 43 kilométerén közlekedhetnek a vonatok. Az új vasútvonala birtokbavételére bizonyára nagyon készülő MÁV-nál viszont sajnálkoznak. Mondván, Angyalföld és Pilisvörösvár között augusztus 28-ig marad a vágányzár. A labda az NFM térfelén pattog, ám megkeresésünkre eddig nem árulták el, mit lépnek.

Népszabadság

2020 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2020 november-december

  • Megegyezés a 2021.évi béremelésről az RCH-nál
  • A teljesítményösztönző margójára
  • Hat hónappal meghosszabbodik az orvosi alkalmassági tanúsítványok érvényessége
  • Oktatás, képzés..
  • A zavartalan vasúti közlekedés feltételeinek biztosítása
  • Segíts hogy segíthessünk

Megtekintés Korábbi számok