A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Amerikát és Európát kötné össze


Amerikát és Európát kötné össze vonattal egy orosz mogul  Oroszországon keresztül húzódna az új vasútvonal. A gigavasút az Egyesült Államokból indulna Európába.

transzsziberiai_vasut_mozdony-600x450

Kontinenseket kötne össze az orosz vasúti társaság elnöke.

Vladimir Yakunin természetesen saját hazáját sem hagyja ki tervéből, elképzelése szerint Oroszországot egy óriási híddal kötné össze Alaszkával, ez lenne az utolsó láncszem egy gigavasút létrehozására az Egyesült Államokon, Oroszországon és Európán keresztül.



,

,

Yakunin márciusban vetette fel először az ötletet, jelenleg azon dolgozik, hogy meggyőzze a kormányokat és a magánvállalkozásokat: fektessenek be tervébe. A különböző jelentések szerint épp a kínai kormánnyal próbál megállapodásra jutni, amely szintén hasznot tudna húzni az új vasútvonalból.

A Bering-szoroson keresztül tervezett híd azonban csak a kirakós egy része. Többek között az alaszkai vasúthálózat jelentős fejlesztése is szerepel a tervben, összekötnék Alaszka Nome városát az ország többi részével, eddig ugyanis csak repülővel, hajóval vagy esetleg kutyaszánon lehetett megközelíteni a várost. Szerte Oroszországban is szükség van korszerűsítésre, például egy teljesen új autópályára a transzszibériai vasút vonala mellett.

Oroszország egyik végétől a másikig 9977 kilométeren fejlesztené Yakunin a vasutat és az infrastruktúrát. Így végül jövedelmező kereskedelmi útvonal alakulhat ki, de a kalandvágyó utazók is érdekes terepet kaphatnak a túrákhoz. Yakunin szerint a gazdasági előnyök az egész út mentén érezhetőek lennének.

"Ez egy állam- és civilizációközi projekt, amely alternatíva lehet a jelenlegi modell helyett, ahol egyébként már rendszerszintű problémák jelentkeznek. A projekt egy jövőbe tekintő világot formálhat, ami pedig azokon a vezetőkön múlik, akik nem zárkóznak el az újításoktól" " fogalmazott. 

Az orosz vasutak elnökének még sok részletet kell kidolgoznia, egyelőre azonban nem kapott támogatást az Egyesült Államoktól. A vasútvonal a Transzeurázsia nevet kapná, költsége akár az 1000 milliárd dollárt is elérheti. Ezt figyelembe véve, nem meglepő, hogy senki nem érdeklődik túlzottan az ötlet iránt. Yakunin azonban továbbra is elkötelezett a megvalósítás iránt.

2024. 1.szám

Mozdonyvezetők Lapja

2024. 1.szám

  • Megállapodás - garantált reálkereset emelkedéssel
  • Sikeres pályán az RCH
  • Szép volt, jó volt, elég volt!
  • Made in Hungary
  • Csak egy ugrás Bécs

Megtekintés Korábbi számok