A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Jöhetnek a magánvonatok


2020-tól jöhetnek a magánvonatok az EU-ban

Az EU fokozatosan liberalizálja a belföldi vasúti személyszállítást, előbb a hosszú távú vonalakon, majd a regionális közlekedésben is. 2026-ra lesz teljes folyamat.


Az Európai Unió közlekedési miniszterei  jóváhagyták csütörtökön a belföldi vasúti személyszállítás fokozatos  liberalizálását, de annak üteme lassabb lesz az Európai Bizottság eredeti  javaslatában szereplőnél. A döntéssel a vasúti szállítás utolsó  szegmensét nyitják meg a piaci verseny előtt, mivel a teherszállítást és a  távolsági nemzetközi személyszállítást már korábban liberalizálták.


A miniszterek luxembourgi tanácskozásán  jóváhagyott döntés értelmében a hosszú távú belföldi vonalakon 2020-tól, a  regionális vonalakon pedig 2026-tól nyitják meg a piacot. Az egyhangúlag  elfogadott határozat az Európai Parlament elé kerül és még módosulhat a 2016-ra  tervezett végleges jóváhagyás előtt.

Az Európai Bizottság 2013-ban előterjesztett  javaslatában még azt indítványozta, hogy 2019-ben nyissák meg a belföldi vasúti  személyszállítási piacot. Ehhez képest a miniszterek egy feltételekkel  körülbástyázott, fokozatos nyitást eredményező tervet fogadtak el. A kitűzött  időpontok csak a mindenki számára kötelező liberalizálás kezdetét jelentik, a  teljes nyitás még hosszú évekig elhúzódhat.

Az Európai Unióban eddig csak két tagállam,  Nagy-Britannia és Svédország nyitotta meg teljes egészében a vasúti közlekedés  piacát, a többi 26 tagállamban különböző mértékben tették meg ugyanezt.

vs.hu

2020 november-december

Mozdonyvezetők Lapja

2020 november-december

  • Megegyezés a 2021.évi béremelésről az RCH-nál
  • A teljesítményösztönző margójára
  • Hat hónappal meghosszabbodik az orvosi alkalmassági tanúsítványok érvényessége
  • Oktatás, képzés..
  • A zavartalan vasúti közlekedés feltételeinek biztosítása
  • Segíts hogy segíthessünk

Megtekintés Korábbi számok