A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Sajtóközlemény - 2016. január 20.

A kollektív munkaügyi vita január 20-i fordulóján Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a szakszervezetek álláspontját alátámasztó további érveket kért annak érdekében, hogy a tulajdonossal folytatott tárgyalásai során azokkal is alátámaszthassa a munkavállalói követelések megalapozott voltát. A szakszervezeti oldal méltányolja kérését; korábbi követeléseit fenntartja. A munkavállalói oldal január 21-én oldalegyeztetést tart.

A szakszervezetek szerint tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mitöbb csökkenjen.

Ismeretes: A munkavállalói oldal 5% alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7% differenciált bérfejlesztést, valamint a kiszámítható vasutas életpálya és az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány mérséklése érdekében középtávú megállapodás megkötését követeli.

A szakszervezetek az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita korábbi fordulóin jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak annak érdekében, hogy tagjaik számára az általuk követelt bérnövekedést, a munkakörülményeiket, a foglalkoztatási biztonságukat, továbbá a változó életkörülmények negatív hatásait mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék.

Budapest, 2016. január 20.

Mozdonyvezetők Szakszervezete

VDSzSz Szolidaritás

Vasutasok Szakszervezete

Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete