A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

PDSZ: Államkincstár meg akarja félemlíteni a tanárokat


A PDSZ szerint a tb-jogviszonyuk felfüggesztésével akarja megfélemlíteni a sztrájkoló tanárokat a Magyar Államkincstár. A szakszervezet azonban állítja, sztrájk idejére is jár ellátás a dolgozóknak, az erre vonatkozó törvények viszont ellentmondanak egymásnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csütörtöki közleménye szerint a Magyar Államkincstár április 26-án kiküldött egy tájékoztató levelet, miszerint annak a tanárnak, aki részt vett az április 20-i (egyébként jogszerű) sztrájkban, munkabeszüntetés napján szüneteltették tb-jogviszonyát.

A PDSZ szerint a Magyar Államkincstár tájékoztatója “sületlenséget tartalmaz", mert a tb-ellátás nem függeszthető fel a sztrájk idejére, sőt még jogsértő is lenne a jogviszony szüneteltetése. Mint írják, az Államkincstár levele “egy dologra biztosan alkalmas: a megfélemlítésre". Ezenkívül felszólítják a Magyar Államkincstár vezetőjét, hogy vonja vissza kiküldött tájékozatót.

Az erre vonatkozó törvények viszont ellentmondani látszanak egymásnak. A sztrájktörvény szerint “a munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok az irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni", vagyis munkabeszüntetés idején is jár a tb-ellátás.

A tb-törvény viszont azt mondja, hogy szünetel a biztosítás, “a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerinti átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt." Azaz a tb-törvény szerint igaza van a Magyar Államkincstárnak.

A hvg.hu által megkérdezett jogászok azt mondták, még szakmai körökben is vita, hogy ilyen esetben melyik törvény az irányadó. Hozzátették, korábbi sztrájkok idején ez nem volt probléma, és nem is értik, hogy most miért merült fel ez a kérdés.

Forrás: www.hvg.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok