A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

"Máltai mozdonyt" avattak a Keletiben


Egy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat emblémájával díszített mozdony is közlekedik mától az ország vasútvonalain. A segélyszervezet és a MÁV-csoport közösen avatta fel a matricázott járművet délelőtt a Keleti pályaudvaron. A mozdony a Szeretetszolgálat önkéntes munkájának hirdetője, a vasúttársaság "értékhordozója" lesz.

A vasút számunkra elsősorban hivatás, csak azután munka, majd üzleti vállalkozás" " mondta az avatóünnepségen Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, aki a szeretetet és a szolgálatot a MÁV-csoport munkavállalóit is vezérlő alapértékeknek nevezte. "Vasutasként nap mint nap felelősséget vállalunk a velünk utazókért, vasutas kollégáinkért, a ránk bízott infrastruktúráért" " folytatta, és beszédében az egyik legnemesebb szolgálatként jellemezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét is. Fentiek jegyében díszíttette fel a segélyszervezet és a vasúttársaság a közös értékrendet hirdető mozdonyt, melynek dekorációját a soproni Loc&More Kft. adományként készítette el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként évente több százezer embernek nyújt segítséget. Ételt és ruhát oszt a rászorulóknak, szállást ad a fedélnélkülieknek, ügyeket intéz az arra képtelenek helyett. A szervezet csináltatott először szemüveget a hajléktalanoknak, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házi gondozást, illetve nyitotta meg az első kerekesszék-javító műhelyt. A Szeretetszolgálat küldetésének része a társadalom megszólítása.

A szervezet vallja, hogy a lecsúszó családokat, a társadalom peremére szoruló rétegeket nem elég segélyben részesíteni, meg kell próbálni őket felemelni. A hajléktalanok, a fogyatékossággal élők, az idősek és a szegények felzárkóztatása, illetve beilleszkedése akkor lehet sikeres, ha a kirekesztett közösségeket az emberek többsége elfogadja. Ehhez nyújthat segítséget a "máltai mozdony", amellyel a vasúttársaság a Szeretetszolgálat üzenetét az ország legtávolabbi pontjaira is eljuttatja. "Mostantól nagyon sok ember láthatja, és reményeink szerint követheti is a máltai példát." "mondta Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az avatáson. A mozdony egyik oldalán a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija látható, míg a másik oldalán egy kisgyermek. "Ez a mozdony azt az előremozdító energiát jelenti, amellyel tartozunk azoknak, akik ezt nem kapták meg. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik legnagyobb kihívása, hogy a nyomorban élő gyerekeknek célt adjon. Ezért nagyon jó, hogy ennek a nagyon erős mozdonynak, amely remélem, a mi erőnket is mutatja, ez a kisgyermek ül az egyik oldalán."- tette hozzá a Szeretetszolgálat alelnöke.

A MÁV-csoport is igyekszik " társadalmi felelősségvállalása keretében " időről időre külön akciókkal segíteni a rászorulókon, tenni az emberekért. Szervezett már karácsonyi "cipős doboz akciót" nagycsaládos munkavállalói gyermekeinek, illetve a Mikulásgyárnak; osztott mikuláscsomagokat a vasutas gyerekeknek, és ezekből a megmaradtakat iskoláknak ajánlotta fel. Negyedévente véradást tart, évente egyszer országos vasutas véradó napot szervez, amelyen tavaly ötszázan adtak vért. A közelmúltban egy Asperger-szindrómás kisfiú kapott a MÁV-tól vasúti ajándékokat, amellyel a vasúttársaság nagy örömet szerzett a családnak.

Forrás:orientpress.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok