A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Ki siratja majd a SZÉP-kártyát?


Még mindig homályban van, hogy mit is tervez a kormány a béren kívüli juttatások rendszerében. Az azonban egyre inkább körvonalazódik, hogy a cafeteria sztárjává avanzsált SZÉP-kártya esetleges megszüntetése nem a cégeknek vagy a dolgozóknak fáj majd. A pihenőplasztikot egy kutatás szerint már le is taszította a dobogóról a készpénz.

A SZÉP-kártyákról az Azénpénzem.hu gyűjtése alapján mintegy 2,7 milliárd forint veszhet el. Ennyi ugyanis az az összeg, amit a munkáltatók még 2014-ben töltöttek fel, de eddig nem használtak fel az érintettek. A határidő május végén jár le. A bankok (pihenőplasztikot az OTP, az MKB és a K&H bocsáthat ki) jó lehetőséget látnak a költések felpörgetésére a mostani pünkösdi hosszú hétvégében. Kalkulációink szerint a százezret is meghaladhatja azoknak a száma, akik bukhatják pénzüket, ha nem sietnek.

Az OTP ügyfeleinek májusban napi 70 millió forintot kellene (kellett volna) költeniük, ha maradéktalanul fel szeretnék használni a pénzt. Az MKB " tudtuk meg " közel 174 ezer kártyabirtokosa közül jelenleg mintegy 32 ezer munkavállalónak lenne szükséges gyorsan kiadni több mint 362 millió forintot. A K&H-nál majdnem minden hatodik szép-kártyásnak van a számláján lejáró egyenleg. A teljes összeg pedig 283 millió forint. A lejáró összegek 93 százaléka 50 ezer forint alatti, ami azt is jelzi: akadnak, akiknek ennél több forintjuk is veszhet.

Az állam lenyúlná a maradékot

A hitelintézetek évről-évre jelentős erőfeszítéseket tesznek, hogy csökkentsék az elköltetlen forintokat. Nem véletlenül, azt ugyanis nincs módjuk zsebre vágni. A jogalkotók a fennmaradó összeget először a bankok zsebében hagyták volna " ezen még az érvényesülés előtt változtattak ", de az idén mást gondoltak. A pihenőkártyáról fel nem használt összegeket, egyszerűen "besöpörnék" a költségvetésbe. Meglehetősen leleplező módon, míg 2014-ben és 2015-ben is körülbelül egymilliárd forint járt le a kártyákon, vagyis a korábban elutalt összegekből ennyit nem költöttek el a kártyabirtokosok, a hatásvizsgálati lapban a költségvetés helyzetének javítására most évente mintegy 2,5 milliárd forintot állítottak be.

Figyelmeztetések és kampányok nélkül még ennél is több jöhetne össze. Az uniós bíróság azonban belepancsolt a szép kormányzati tervekbe. Az Erzsébet-utalványt és a SZÉP-kártyát (pontosabban annak szoros állami ölelését) ugyanis jogellenesnek minősítették.A szabályozást tehát mindenképpen meg kell változtatni. Ezzel kapcsolatban egyelőre annyi konkrétumot (?) tudunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: "a cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük". Minden más találgatás.

Ilyen körülmények között nehéz tervezni

Sokan most azt várják, hogy egy eheti konferencián a nemzetgazdasági tárca (NGM) államtitkára elárul majd részleteket a cafeteria rendszer átalakításáról. Természetesen minden fejleményről beszámolunk majd, de azt azért nem árt tudni, hogy erre a kormányzatra a gyors irányváltozások (lásd vasárnapi nyitva tartás vagy akár a CSOK szabályozása) a jellemzőek. Tervezgetés előtt tehát érdemes legalábbis törvényjavaslatot látni (nem mintha az garancia lenne bármire a jövőben).

Az mindenesetre a SZÉP-kártyán maradó összegekből is látszik, hogy a munkavállalók nem sok könnyet ejtenek majd a plasztikért, ha az esetleg végképp megszűnik. Számos olvasói jelzést kaptunk arról, hogy saját fogyasztási szokásaikat kényszerűségből alakítják a pihenőkártyához. Sokan panaszolták például, hogy vizsgálódásuk alapján a család jobban járna élményekben, de árban is, ha az erre menő pénzt külföldi utakra költhetné el. A hazai szolgáltatók persze nem véletlenül ragaszkodnak a SZÉP-hez.

Már előzött a pénzbeli jutalom

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai egyébként újabb meglepetéssel szolgálhattak ezen a területen. Mint ugyanis kiderült: jelenleg már csak a negyedik legnépszerűbb juttatási forma a SZÉP-kártya. Érdekes módon a pihenőplasztikot a pénzbeli jutalom taszította le a dobogóról. Annak ellenére majdnem minden nyolcadik kisebb cég adott ilyent dolgozójának, hogy a felmérés készítésekor még nem volt ismert a kormány azon szándéka, amely szerint készpénzesítenék a cafeteriát.

Immár harmadik negyedéve tízből csupán közel négy vállalkozás készül valamilyen cafeteriával is kiegészíteni munkavállalói fizetését " tudatta felmérése alapján a bank. A különböző elemek közül továbbra is az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb, minden negyedik cég kívánja alkalmazni a jövőben. Ezt követően a munkába járás költségtérítése a leginkább preferált juttatási forma. Ráadásul az előző év végéhez képest közel duplájára, tízről 18 százalékra ugrott az ezzel számoló cégek aránya.

A cafeteria jelenlegi szabályait, adókulcsait itt nézheti meg.

Forrás:www.azenpenzem.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok