A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Cafeteria: minden más lehet, mint eddig gondoltuk


Az általános várakozással ellentétben nekünk lett igazunk abban, hogy a mai konferencián az államtitkár semmit nem mond el a béren kívüli juttatások rendszerének átalakításáról. Igen csak meglepő részletekről beszélt viszont Lázár János kancelláriaminiszter. Szavaiból úgy tűnt, hogy a cafeteria úgy szűnik meg, hogy marad.

Sokan várták, hogy egy csütörtöki konferencián a nemzetgazdasági tárca (NGM) államtitkára elárul majd részleteket a cafeteria rendszer átalakításáról. Mi meglehetősen szkeptikusak voltunk ebben a kérdésben, és egyértelműen nekünk lett igazunk. Mint arról az Origo.hu beszámolt: Cseresnyés Péter munkaerőpiacért felelős államtitkár csak a kormány munkaerőpiacon elért eredményeiről tartott előadást a Corvinuson, előadása után pedig a nyomában loholó médiának csak annyit mondott, a kormány még dolgozik az ügyön.

Ilyen körülmények között különösen meglepőnek tűnt, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 49. kormányinfón újságírói kérdésre az eddiginél sokkal több (ráadásul a korábbi információknak ellentmondó) részletet árult el. Most ismertetjük az elmondottakat, ami ha valakinek nem áll össze koherens egésszé, azzal nincs egyedül. Egyelőre mi sem tudjuk megítélni, pontosan mi is várható jövőre.

A kormány időben lép

A kormány legutóbbi ülésén foglalkozott a cafeteriával, és határidőre, ami június 15-e, elkészíti a béren kívüli juttatások rendszerének " mint Lázár állította " "megszüntetésével kapcsolatos dokumentációt". Arról is értesülhettünk, hogy tiszteletben tartják az Európai Bíróság (EB) döntését. Mint ismeretes, az EB egyértelműen az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a magyar kormány által az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya működtetésének gyakorlatát.

A kancelláriaminiszter szerint a SZÉP-kártya nem megszüntethető, és az Erzsébet-programot, mint köztámogatási rendszert, meg kell őrizni. Ebből (legalábbis a mi értelmezésünk szerint) az következne, hogy a SZÉP-kártya piacát szabadabbá tennék. Ennek egyébként nagy kockázata nincs, ugyanis általános vélekedés szerint erre a területre újonnan (gazdasági okokból) szinte lehetetlen belépni. Ez egyébként abban is látszik, hogy a harmadikként indult banki szereplő sem tudja igazán részesedését növelni.

Egész szakmák maradhatnak ki

Az Erzsébettel kapcsolatban a miniszter nem az utalványról, hanem a programról beszélt (ami természetesen gond nélkül folytatható, hiszen az uniós kifogások nem erre vonatkoztak). Az tehát kétséges, hogy " mint az EB elvárja " az utalványok piacára is beengednének újabb szereplőket (jelentkező pedig lenne). Lázár hatozottan azt mondta viszont, hogy a "támogatott juttatási formák megmaradnak". (Ez azt jelentheti, hogy például a lakáshitel cafeteria, a bérlet, a munkáltatók által adott pénztári juttatás nem kerül veszélybe.) Hozzátette azonban, hogy az kérdés, hogy ez milyen formában valósul meg.

Ez valóban nem mellékes. Jól látszik viszont, hogy bizonyos területeken valóban teljes egészében megszűnhet a béren kívüli juttatás. Ahogy a kancelláriaminiszter fogalmazott, egyáltalán nem lesz cafeteria ott, ahol működik "életpálya modell". Nem kapnak tehát ilyen juttatást a közalkalmazottak, köztük a pedagógusok, de a jelenlegi ismereteink szerint például az orvosok, rendvédelmi dolgozók sem. A miniszterelnök által bejelentett "kettős bérrendszerről", a havi 20 ezer forintos speciális fizetésemelés lehetőségéről a miniszter nem szólt.

Forrás: www.azenpenzem.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok