A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Vasúti fejlesztések IKOP-pénzekből


A kormány megállapította a 2016-os Integrált Közlekedési Operatív Program fejlesztési keretét, számos vasúti beruházást kezelnek kiemelt projektként.

A projektekre összesen 1215,53 milliárd forintos keret jut, ebből vasúti és városi közlekedési célokra 789,93 milliárdot szánnának. Szerepel közte pálya- és állomásfelújítás, járműbeszerzés, biztosítóberendezések korszerűsítése, intermodális csomópontok kialakítása és Budapest villamoshálózata is nyerhet vele.

A pályafelújítások és a villamosítások skálája elég széles, szerepelnek benne már folyó, előkészített és előkészítés alatt álló munkák egyaránt, a MÁV és a GYSEV területén is. Az utóbbinál a Szombathely"Zalaszentiván, illetve a Zalaszentiván"Nagykanizsa szakaszok felújítása és villamosítása, az államvasútnál a 80-as vonalon a Vámosgyörk"Mezőkeresztes-Mezőnyárád, a 30-ason Szántód-Kőröshegy"Balatonszentgyörgy, a 100-ason a Püspökladány"Ebes"Apafa szakasz, továbbá a Debrecen"Mátészalka vonal élvezhet kiemelt státuszt, a felújítással együtt a Püspökladány"Biharkeresztes, a Szeged"Hódmezővásárhely"Békéscsaba"Gyula, a Mezőzombor"Sátoraljaújhely és a Szabadbattyán"Aszófő vonalszakaszok villamosítása lehet soron. Külön tétel a Budapest"Esztergom vasútvonal korszerűsítése, itt Rákosrendező"Angyalföld között nyomvonalkorrekció, Angyalföld"Újpest között új második vágány fektetése, a teljes villamosítás és a Bécsi úti különszintű keresztezés megépítése következhet.

A biztosítóberendezések fejlesztésére is jutna a keretből: ETCS2 épülne ki Bajánsenye"Boba, Ferencváros"Lőkösháza, Ferencváros"Székesfehérvár, Sopron"Szombathely"Szentgotthárd, Szajol"Debrecen"Apafa között.

További járművekre van égető szüksége a vasútnak. Kétszáz személyes villamos motorvonatból a 20-30a-80-as vonalakra kilenc, az 1-esre hat jármű beszerzésére írhatnak ki tendert, ezen felül 300"600 személyes (emeletes?) motorvonatokból is jöhet harminc jármű. A GYSEV tíz új motorvonatra írhat ki közbeszerzést.

Kiemelt projekt jelenleg a Szeged"Hódmezővásárhely tram-train pályaépítése és járművek beszerzése, a Déli Összekötő vasúti híd rekonstrukciója és a ferihegyi repülőtéri vasút megépítése. Szintén IKOP-pénzből újulna meg Székesfehérvár, Szombathely pályaudvara és a Balaton partjának állomásai, több állomáson kormányablak létrehozását is szorgalmazzák.

Budapest villamosközlekedésében az 1-es vonal kétirányú (Bécsi út"Aranyvölgy, illetve Fehérvári út"Etele tér) meghosszabbítása, valamint az opcionálisan lehívható CAF-villamosok közül tizenkét hosszú és tíz rövid kocsi vásárlása kiemelt projekt. A 3-as metró teljes pályafelújítása is az IKOP-keretnek a terhére folyna. Megyeszékhelyek (Debrecen, Nyíregyháza, Kaposvár, Miskolc, Székesfehérvár, Tatabánya) vasútállomásainál új intermodális csomópontok épülhetnek.

A kormányhatározat részletesen tárgyalja emellett az egyes projektekre jutó keretösszegeket is, ezek kilencven százalékának túllépése esetén a kötelezettségvállalásra csak nyilvános kormányhatározat után kerülhet sor, a 130 százalékot meghaladó támogatási igény esetén pedig a közbeszerzés megindíthatóságáról egyedi, külön döntés határozhat.

Forrás.iho.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok