A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Lemond a MÁV a nagy balatoni szívatásról


Mégsem szűkít a vasúttársaság drasztikusan a Balaton északi partján haladó vonatok nyári menetrendjén, miután kiderült, hogy milyen vágásra készülnek. Változások azért így is lesznek, és kisebb kellemetlenségek is, de a hétvégi utazók alapvetően nem járnak rosszul

A MÁV-Start a hvg.hu hétfői, a tervezett balatoni járatritkításokról szóló cikkének megjelenését követően korrigál a hétvégi menetrenden, a változásokat már fel is töltötte az Elvira.hu menetrendi keresőoldalra.

Értesülésünk szerint a vasúttársaság a megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére hétfőn délutánra értekezletet hívott össze, amelyen a Balaton északi partját érintő járatritkítást tárgyalták. Az értekezlet összerántásában a kikerült információknak is lehetett ugyan szerepük, azért úgy tudjuk, egyrészt az NFM is mindvégig ragaszkodott a tavalyi nyári menetrendi kínálat megtartásához, de a ritkítás ellen felemelte a hangját a Közlekedéstudományi Intézet és a Balaton-fejlesztési Tanács is. Az értekezleten a MÁV-Start nagyrészt visszalépett a ritkítástól, és csak csekélyebb változtatást léptet életbe.

Hétfői cikkünkben azt írtuk, hogy a drasztikus járatritkítás után Budapestről Balatonfüred felé a tavaly nyári hétköznaponkénti 17 vonat helyett már csak napi 10 szerelvény, a hétvégi napi 20 helyett 15 vonat indult volna.

Ebből gyorsan visszatáncoltak, így a most kiírt menetrend szerint hétköznap a tavalyi 17 észak-balatoni vonat helyett 13 vonat, hétvégén a tavalyi 20 helyett viszont 21 szerelvény indul majd.
A hét elején még tervezgetett kedvezőtlen változás elsősorban a Budapesttől Balatonfüredig közlekedő Katica sebesvonatokat érintette volna, amelyekből hétköznap mind a hetet, hétvégén pedig ötöt csak Füred és Fehérvár között akartak ingáztatni. A most rögzített menetrend szerint azonban hétköznap a 7 sebesvonatból 4-et meghagynak a teljes vonalon, a hétvégén pedig mind a 7-et meghagyták Budapestig.

Most három olyan, Füredről induló járat lesz, amelyről az utasoknak Székesfehérváron át kell szállniuk a Pestre haladó vonatra. Ebből azért még adódhatnak kellemetlenségek az üdülési szezon közepén. A csatlakozásra ugyanis 10 percet hagytak, és a székesfehérvári pályaudvaron zajló átépítések miatt a pesti gyors egyetlen percet sem tud várni, így ha az észak-balatoni vonat netán késik, az azzal érkezők lemaradhatnak a csatlakozásról.

A napi három átszállás kellemetlenségétől eltekintve sok mindenben végül jobb is lett a menetrend, mint tavaly. A Balatonfüreden túlra utazók számára megmaradt az összes tapolcai Kék hullám és Tekergő nevű gyorsvonat, sőt míg Tekergőből a tavaly hétköznapi 3 most 2-re csökkent, addig a hétvégi napi 4-ből most már 5 lesz.

A felújításoknak hála a déli partra is csökkent a menetidő. A tavaly naponta közlekedő 7 Balaton expresszből és 6 déli-parti vonaton felüli 5 hétköznapi mentesítő járatból csak 4 marad meg ugyan, de a hétvégi 8 mentesítőből most már 11 lesz, ráadásul közülük 5 korszerű Flirt vonat lesz.

A MÁV-Startot természetesen még hétfői cikkünket megelőzően megkérdeztük értesüléseinkről, de csak első cikkünk megjelenése után, kedd délután reagált, akkor azt írta, hogy a cikkben szereplő információk téves következtetéseken alapulnak, de semmi pontosabbat nem közölt a menetrendről. Azt írta, hogy az új menetrend csak június 10-én lesz megismerhető, de ahogy a cikkben korábban már említettük, az indulásokat már szerdán este feltöltötték az Elvirába, már mindenki számára elérhetők. A menetrend meghirdetésével azonban így is vészesen kifutottak az időből: a jogszabály szerint ugyanis legkésőbb 2 héttel a bevezetés előtt meg kellett volna hirdetni, márpedig június 18-án, 9 nap múlva lép életbe a nyári menetrend.

A késlekedésért a VEKE közlekedési egyesület is bírálta a MÁV-ot szerdai Facebook-bejegyzésében. A VEKE úgy tudja, hogy a MÁV a nyári menetrenddel egyszerűen nem készült el időben, ezért megpróbálta úgy beállítani a dolgot, mintha a székesfehérvári átépítések miatti vágányzár akadályozná a bővített menetrend életbe léptetését.

A MÁV-Start számára kifejezett sikertörténetnek számított a 3 éve bevezetett északi-parti menetrend. Az új "neves vonatokkal" a menetidő minden Budapestről utazó számára 20-40 perces menetidő-csökkenést jelentett, a vasutat használók száma évről évre jelentősen emelkedik. Ennek oka pedig a gyakori, átszállás nélküli budapesti kapcsolat minden balatoni település számára. Egyértelműnek tűnik, hogy ha ritkítanák a közvetlen vonatokat, várhatóan újra esne az utasszám.

Forrás:hvg.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok