A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Negyven darab emeletes vonatot vehet a MÁV


A tervek szerint nyár végén írja ki az emeletes motorvonatokra szóló, korábban már többször belengetett közbeszerzést a MÁV " derül ki a vasúttársaság MNO-nak adott tájékoztatásából.

A negyven szerelvényt európai uniós forrásból igyekeznek majd beszerezni, az erre vonatkozó támogatási kérelem összeállítása jelenleg is folyamatban van.

Mindez egybevág azzal a célkitűzéssel, hogy a MÁV a hazai vasúti liberalizáció idejére " úgy néz ki, 2023-ban jöhetnek magánvállalatok a személyszállításba " jelentősen feljavítsa szolgáltatási színvonalát. Az a cél ugyanis, hogy 2020-ra mind a távolsági, mind a budapesti elővárosi közlekedésben csak és kizárólag modern járművekkel lehessen utazni.

Érdekesség, hogy Magyarországon eddig egyáltalán nem terjedtek el az emeletes szerelvények " konkrétan egy sincs belőlük ", pedig többek közt Ausztria és az anyagilag az alpesi országnál kevésbé eleresztett Románia és Szlovákia vasútja is használ belőlük néhányat.

Próbálkoztak, de végül nem lett semmi

Pedig 2006-ban bejárta Magyarországot is keresztül-kasul egy német emeletes próbavonat, az utasoknak pedig egyértelműen tetszett: a szétosztott kérdőívek eredménye szerint 10-ből 9 utas napi szinten is szívesen használta volna a típust. Mind ez idáig azonban az egyszeri próbának nem lett folytatása. Az emeletes vonatok előnye egyébként nem meglepő módon az, hogy kisebb szerelvénnyel tudnak több utast szállítani, és az egy ülőhelyre jutó energiafogyasztásuk is alacsonyabb. Ráadásul nem is sokkal magasabbak " a MÁV-nál igen népszerű svájci Stadler-gyár emeletes vonatai is csak szűk húsz centivel nagyobbak a hazai vaspályákról jól ismert, egyszintes társaiknál (egyébként nem lenne meglepő, ha a svájciak is komoly eséllyel indulnának a közbeszerzésen).

Fejlesztik a távolsági vonatokat is


A MÁV egyébként további újításokat is tervez: korábbi tájékoztatásuk szerint a szolnoki üzemben 20 nemzetközi forgalomra szánt, majd ezután 100 hazai pályákra tervezett, magyar fejlesztésű, IC+ típusú személykocsit gyártanak le. Az első ilyen jövő ősszel gördülhet ki a gyárból, majd havi négy-öt darabot tudnak átadni a forgalomnak. Ha ezzel végeznek, jelen állás szerint úgy tűnik, nekiállhatnak a 100 belföldi forgalomra szánt kocsinak is, erre a kormány már elkülönített 15 milliárd forintot. Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szerint később további 200 kocsit is legyártanának, ha a feltételek lehetővé teszik.

Forrás:mno.hu

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok