A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár hírei (2016 október)

,

Tisztelt Pénztártagok!

Új küldötteket választottak a Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár tagjai

A Vasutas Egészségpénztárt 1996. november 26-án alapították a vasutas munkavállalók, munkáltatói segítséggel. A Pénztár évek óta az egyik legnépszerűbb juttatási elem a vasutas munkavállalók körében. A 20 éves múltra visszatekintő Pénztárnak ma több, mint 37 ezer tagja van és a tagok 3,6 Mrd Ft vagyonnal rendelkeznek. 2016-ban a megszokott egészségpénztári szolgáltatások mellett lehetőség nyílt önsegélyező szolgáltatások nyújtására is, ezzel egy időben a Pénztár neve Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztárra változott. A Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár tagjai2016. őszén új küldötteket választottak, mivel az előző küldöttek öt éves megbízatása lejárt. Az elkövetkező öt évben a pénztártagok érdekeit 85 küldött képviseli. A küldöttek listája a www.epenztar.hu > Bemutatkozunk > Küldöttek oldalon érhető el.

A Pénztár önsegélyező szolgáltatásairól

A pénztártagok többsége már nagyon jól ismeri az egészségpénztári szolgáltatásokat, tudják, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez a Pénztár szerződést kell kössön a kiválasztott orvossal, és azt is tudják, hogy szemüveg vagy kontaktlencse elszámolásához a Pénztár orvosi javaslatot kér. Az önsegélyező szolgáltatások igénybevétele esetén azonban még sok kérdés merül fel. Az egyik legnépszerűbb szolgáltatás az iskolakezdési támogatás. A szolgáltatás igénybe vehető óvodás és iskolás gyermekek esetén is. Elszámolható a közoktatásban tanuló vagy óvodás gyerek részére ruházat, taneszköz költsége. Az igénylés egyszerű, a számla és az igénybejelentő nyomtatvány mellett mindössze az óvoda- vagy iskolalátogatási igazolás és családi pótlék igazolás szükséges a számlák megtérítéséhez. Főiskolás, egyetemi hallgató gyerek esetében elszámolható a kollégiumi díj vagy a tandíj is, éves szinten 111 e Ft összegig. Az önsegélyező szolgáltatások bevezetése óta egyre többen igénylik rendszeresen egyéni számlájuk terhére a jelzálogcélú lakáshitel támogatást. A szolgáltatás 16.650 Ft/hó összegben igényelhető az egyéni számla terhére.

Hogyan csökkentsük költségeinket, avagy miért érdemes pénztári egyéni befizetést teljesíteni?

Minden családban vannak egészségügyi kiadások:

· szemüvegre van szükség,

· alkalmanként, vagy rendszeresen gyógyszert kell szedni,

· az idős szülőket lehet támogatni azzal, hogy egészségkártyával a gyógyszerüket kiválthatják,

· ha kisbaba van a családban, a babaápolási cikkeket, pelenkát el lehet számolni a pénztári számla terhére,

· egyre gyakrabban veszünk igénybe fizetős egészségügyi szolgáltatásokat...

Az önsegélyező szolgáltatások igénybe vételével is érdemes számolni:

· iskolakezdési támogatás,

· szülési segély,

· lakáshitel támogatás,

· temetési költségek térítése a pénztártag közeli hozzátartozójának halála esetén.

Ezek a kiadások mind csökkenthetők a pénztári egyéni befizetések adókedvezményével! Ha a munkáltatói hozzájárulást egyéni befizetéssel egészítjük ki, a rendelkezés alapján érvényesíthető adókedvezmény pénztári forrásainkat bővíti és azt az adókedvezmény kiutalását követően levonás nélkül igénybe vehetjük pénztári szolgáltatásokra. Az egyéni befizetések 20%-áról, 750.000 Ft befizetése esetén maximum 150.000 Ft-ról rendelkezhet a Pénztártag, a tárgyévi személyi jövedelemadó-kötelezettség mértékéig. A befizetés után járó maximális kedvezményt életkortól függetlenül, és akár egy pénztárba történő befizetéssel is igénybe lehet venni. És még egy tipp annak, akinek már van jelentős pénztári megtakarítása: ha az egyéni számlán megtakarított összegből vállalja, hogy megtakarításának egy részét két évre leköti, a lekötött összeg 10 %-ának megfelelő adókedvezményről rendelkezhet a lekötés évében.

Ha a Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár működésével vagy szolgáltatásaival kapcsolatban kérdése merül fel, hívja a Pénztár ügyfélszolgálatát vasútüzemi telefonon a 01/41-36, 01/41-79 telefonszámon, vezetékes telefonon a + 36 1 880 6550 telefonszámon, vagy írjon az info@epenztar.hu címre.

2016. október 26.

egészségpénztár

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok