A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

700 milliárd forintba kerülhet a Budapest–Belgrád-vasútvonal

,

A magyar kormány körülbelül egy éve hozott határozatot arról, hogy milyen konstrukcióval építené meg a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonalat, amelyen kínai áruk száguldanának Európába. Az eddig a nyilvánosságtól elzárt kormányhatározatot most a Magyar Nemzet szerezte meg, eszerint pedig a fejlesztés 85 százalékát húsz évre felvett kínai hitelből fizeti majd a kormány.

Az eredeti határozatban még az szerepelt, hogy 472 milliárd forintba kerül majd a magyar államnak a kínai hitelből épített Budapest"Belgrád-vasútvonal, a Magyar Nemzet kormányzati forrásai szerint viszont azóta már azzal számolnak, hogy nagyjából 550 milliárdból épülhet majd meg a projekt. Erre jön rá

a 2-3 százalékos kamat, ami húsz év alatt 97,5"146 milliárd forintba kerül
és az önrész, 82,5 milliárd forint.
Vagyis az egész projektre legalább 647,5, legfeljebb 695,5 forintot adnak majd a magyar adófizetők.
A projekt célja az lenne, hogy egyfajta új selyemút részeként gyorsabban juttassa el a kínai árukat az európai piacra. Kína már megvette a pireuszi kikötőt, ezt kötné össze Budapesttel a vasútvonal. A vasútvonalról először 2013-ban tárgyalt a kínai és magyar kormány, akkor azt tervezték, hogy 2017-re el is készül a projekt, bár ennek ma már nincs sok esélye.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint viszont bár Kínának nagyon megéri a fejlesztés, a magyar államnak csak nagyon lassan térül majd meg az egész, Európán belül ugyanis nagy forgalmú kereskedelmi vasútvonalakat csak kb. 85 százalékos támogatással éri meg építeni, vagyis akkorából, mint amekkora hitelt a kínaiak adnak majd a Budapest-Belgrád vonalra.


A beruházásnak még keresztbe tehet az Európai Bizottság, amely azt vizsgálja, nem volt-e korrupció a projekt tenderezésénél. Ráadásul a nagy hitel is baj lehet Brüsszelben, mert így nem fog teljesülni az, hogy a kormány a mostani GDP-arányos 75 százalék körüli szintről 65 százalék alá csökkentse az államadósságot.

A beruházás részleteiről péntektől Rigában tárgyalhat a magyar kormány és kínai partnere, ahol 16 kelet-európai ország és Kína csúcsvezetői találkoznak egy kétnapos egyeztetésre.

(Borítókép: Ivica Dacic szerb Li Ko-csiang kínai kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) kezet fog miután a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése érdekében kezdődő együttműködésről állapodtak meg a Bukarestben zajló Kelet-Közép-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón 2013. november 25-én. MTI

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok