A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Orbán Viktor is egyetért a béremelésekkel

,

A bérek határozott emelését és ezzel együtt a magyar gazdaság átfogó versenyképességi átalakítását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján. Korábban Rogán Antal, Lázár János és Varga Mihály miniszterek is jelentős béremelésekről beszéltek. Donald Trump győzelmét történelmi eseménynek nevezte a kormányfő, aki szerint úgy tűnik, a nyugati civilizáció kiszabadul egy "ideológia fogságából".

Lezárult Magyarországon az a gazdaságfejlődési korszak, amelybena versenyképesség elsősorban az olcsó munkaerőből fakadt,mondta a kormányfő. Szerinte az országnak és egész Közép-Európának szembe kell néznie a "bérnyomás" jelenségével, azzal, hogy a politikai valóság és a gazdaság fejlődése magasabb béreket követel. A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy növekvő béreket csak versenyképes vállalkozások képesek fizetni.Ebből szerinte az is következik, hogy a költségvetés az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást vonhat ki a gazdaságból.

Orbán Viktor több feladatot is felsorolt:

tovább kell egyszerűsíteni a társaságiadó-rendszert, a 19 százalékos kulcsot csökkenteni kell;
ugyanígy a személyi jövedelemadót is tovább kell mérsékelni;
és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el.
Beszélt arról is, hogy támogatni kell a vállalati szektor kutatás-fejlesztési (K+F) kiadásainak emelését. Emellett az állami bürokrácia csökkentésére, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó, munkán keresztül adott kedvezmények fejlesztésére, versenyképesebb munkaerőre és megfelelően versengő bankrendszerre, valamint versenyképes pénzügyi közvetítőrendszerre van szükség, mondta Orbán Viktor.

Lázár, Varga: Reális a 40 százalékos béremelkedés
Az elmúlt hetekben több miniszter is megszólalt már a béremelések kapcsán. Az Origo kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter reálisnak nevezte a múlt heti Kormányinfón, hogyöt éven belül 30"40 százalékkal emelkedjenek a reálbérek.Hozzátette, hogy a kormány nem fog belenyúlni a piaci folyamatokba.

A nemzetgazdasági miniszter is megszólalt az ügyben, és szerinte is reális, hogy négy-öt éven belül 40 százalékkal emelkedjenek a bérek. Varga Mihály elmondta, hogy ehhez szükség van a munkaadók és a munkavállalók egyetértésére is.

A két miniszter előtt a Századvég közgazdásza is beszélt ugyanerről: reális, hogy öt éven belül akár 30"40 százalékkal megugorjanak a reálbérek Magyarországon, mondta a Magyar Időknek György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza. A szakértő Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének egy korábbi interjújára reagált.

Jó állapotban van a bankrendszer
A magyar bankrendszerről szólva Orbán Viktor a konferencián elmondta, hogy "jó állapotban van, a korábbi évek nagyon nehéz, hosszú árnyéka eltűnőfélben van", a szektor jövedelmet termel, de a hatékonyság és az új technológiák alkalmazása területén még mindig le van maradva a világ élvonalától.

Arról is beszélt, egyetért az EBRD elnökével abban, hogy a tőzsdék fejlesztése nélkül nehéz lesz versenyképes gazdaságokat létrehozni a régióban.

"Gazdaságpolitikai mix"
Az elmúlt hat év gazdaságpolitikájáról szólva a miniszterelnök kifejtette: kormánya egy olyan gazdaságpolitikai mixet kezdett alkalmazni, amely a növekedést, a költségvetési fegyelmet, a foglalkoztatottság növelését és az adósságcsökkentést egyidejűleg akarta végrehajtani. A tankönyvek szerint ez nem lehetséges, dea gyakorlat azt bizonyítja, hogy " szakítva régi beidegződésekkel " ez igenis sikerülhet egyszerre,jelentette ki a kormányfő.

Elismerik Magyarország teljesítményét 2016. november 4-ét jelképes gazdaságtörténeti napnak nevezte, mivel a Moody''''s aznapi felminősítő döntésével "most már az elemzők teljes köre elismeri, hogya 2010-ben megkezdett gazdaságpolitika sikeresen stabilizálta a gazdaságunkat,és így Magyarország a siker reményével vesz részt a nemzetgazdaságok globális versenyében". Visszautasította egyúttal, hogy a magyar gazdaság elmúlt hat évét populizmusnak minősítsék. Szerinte ugyanis nem nevezhető populistának egy olyan politika, amely hat év alatt az 1,8 millió adófizető számát 4,4 millióra növeli, az államadósságot 85-ről 75 százalékra, a 7 százalék fölötti költségvetési hiányt pedig 3 százalék alá csökkenti.
A kormányfő összegzése szerint a magyar gazdaságpolitikai mix nem tartozik az európai uniós közgazdasági gondolkodás főáramához, a kormány pozíciója sokkal inkább "reformellenzéki" az EU-ban, de szeretné, ha a működőképes magyar modellnek, a munkaalapú gazdaságnak " amely nem ideológia, "csak egy lehetséges út" " minél több eleme visszaköszönne a brüsszeli politikában is.

Szabadulás az ideológiai fogságból
A konferenciát megnyitó beszédében Orbán Viktor kommentálta a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást is. Úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikora nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából".A miniszterelnök szavai szerint "amit mi úgy hívunk, hogy ''''liberal non-democracy'''' (liberális nem-demokrácia), és amiben az életünk elmúlt 20 éve telt el, ennek a korszaknak vége van, visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez", a problémákra pedig pragmatikus, "a common sense alapján álló" gondolkodással lehet majd megtalálni a válaszokat.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok