A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Varga: 40 százalékos béremelés jön

,

A kormány nagyon jelentős béremelést akar letolni a munkaadók torkán, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése szerint.

A jövő évre 15 százalékos minimálbér-emelést és a garantált szakmunkás bérminimum 25 százalékos növelését javasolják, cserébe pedig 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánlanak. 2018-ban további 8 százalékos minimálbér- és 12 százalékos bérminimum-emelést szeretnének, további 2 százalékos járulékcsökkentésért cserébe. Ha ez megvalósult, akkor az ezt követő két évben további 2-2 százalékpontos csökkenésre lehet tér, de csak akkor, ha a béremelés mértéke eléri a kormány által megkövetelt 6 százalékot.

De eleve hat éves távlatban (tehát a következő parlamenti ciklus végéig szólóan) akarnak megállapodást kötni a munkaadókkal, és ebben az idősávban hatalmas, 40 százalékos reálbér-növekedést akarnak elérni.
Ez azt jelentené, hogy bruttó minimálbér 128 ezer forintra emelkedhet a jelenlegi 111 ezerről, míg a szakmai bérminimum 129 ezer forintról 161 ezerre emelkedhet a tervek szerint. Ha ez megvalósul, akkor 2018-ban a minimálbér további 8%-kal 138 ezer forintra, míg a bérminimum 12%-kal mintegy 180 ezer forintra emelkedhet, ha a munkaadók és a munkavállalók is elfogadják a kormány terveit. Természetesen ezek egyelőre csak tervek, az egyeztetések folytatódnak.

Varga terve egyben azt jelenti, hogy 2022-ben reálértéken, tehát az infláció hatásait kiszűrve a magyar lakosságnak átlagban majdnem másfélszer annyit kellene keresnie, mint most. Ennek a realitásairól és arról, hogy pontosan mi is kellene ehhez.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok