A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Állami segítséget is kér a MÁV a bérrendezésre

,

Hosszabb távra szóló, minden területre kiterjedő bérfelzárkóztatási program kialakításán dolgozik a MÁV, ennek első lépése már 2017-ben indul - közölte a Magyar Idők megkeresésére a vasúttársaság. Kiemelték: az 5 százalékos járulékcsökkentés fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum megemelését, azonban a bérösszetorlódás miatt szükséges, magasabb kereseti kategóriába eső fizetésemeléseket nem tudja kigazdálkodni a MÁV. Ezért a tulajdonossal, tehát az állammal folyamatosan egyeztetnek, a szükséges adatok begyűjtése még folyamatban van.

A vasúttársaság emlékeztetett: szerdán kezdődtek a bértárgyalások, valamint az egyéb foglalkoztatáspolitikai intézkedések a szakszervezetekkel. Az előzetes tárgyalási menetrendnek megfelelően a felek összegezték a kollektív szerződés módosítására irányuló javaslatokat, amelyeknek személyi jellegű költségvonzatai is vannak, többek közt a béren kívüli juttatások, vagy a munkaruházat biztosítása. A szakszervezetekkel közösen már korábban megtörtént a foglalkoztatáspolitikai intézkedések előzetes egyeztetése, az elkövetkező időszakban folytatják a felek a tárgyalásokat, a következő forduló jövő héten lesz.

Az idén már jelentős bérintézkedéseket hozott a MÁV annak érdekében, hogy megtartsák, illetve pótolják a szükséges munkaerőt - részletezte lapunknak a vállalat. A MÁV-csoport 2016-ban saját költségvetése terhére átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre azon munkavállalók körében, akiknek az fizetése nem haladta meg a bruttó 350 ezer forintot. A társaság valamennyi munkavállalója számára több elemből álló béren kívüli juttatásokat nyújt, emellett egészségmegőrző programot működtet. Az összkeresetet a választott szakmától, képzettségtől és a munkaviszony idejétől függő alapfizetésen túl plusz műszakpótlékkal, túlóradíjjal, egyéb jutalékokkal egészíti ki a vasúttársaság. A béren kívüli juttatás keretösszege évi bruttó 271 400 forint, emellett a Szép-kártyára alanyi jogon járó javadalmazás összege további nettó 92 700 forint. A MÁV az alapbér 2,5 százalékának megfelelő munkáltatói önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is biztosít, emellett több munkakörben külön bérintézkedéseket is megvalósított.

http://magyaridok.hu/gazdasag/allami-segitseget-ker-mav-berrendezesre-1221643/

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok