A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Még el sem készült, de már fizet az állam

,

Jogszabályváltozás miatt a Budapest és Esztergom közötti vasútvonal villamosítására és a kiegészítő építési munkákra kiírt közbeszerzés nyertesei, a több mint 33 milliárd forintos ellenérték akár felét is megkaphatják előlegként - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerdán a Közbeszerzési Értesítőben.

Az idén június 21-én megkötött szerződésben 33,7 milliárd forint ellenérték szerepel, ennyit fizet e NIF a három nyertes cégnek, amelyek a következők: Strabag Vasútépítő Kft. TRSZ Gyenge és Erős Áramú Hálózatépítő Kft., valamint az MVM Ovit Országos Villamostávvezeték Zrt. A kivitelezés ideje 27 hónap, a finanszírozás az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból (IKOP) történik.

A NIF a megkötött szerződés módosítását azzal indokolja, hogy a közbeszerzés megkezdése, de még a szerződés megkötése előtt olyan jogszabály született, amely lehetővé teszi azt, hogy az előleg akár 50 százalék legyen. Ezután egy jogi fejtegetés következik, amelynek a végeredmény az, hogy ez a szabály automatikusan részévé válik a szerződésnek, függetlenül, hogy abban kisebb előleg szerepel.

Mint ismert, a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása - másfél év késés után - tavaly fejeződött be és 44 milliárd forintba került. Azon túlmenően, hogy akadtak kivitelezési hiányosságok, a menetidő a vonalon továbbra is másfél óra.

A NIF ugyanebben a Közbeszerzési Értesítőben nyílt tendert hirdetett a Keleti pályaudvar és a Kőbánya felső vasútállomás közötti harmadik vágány tervezésére. A vonal két részből áll, az első 3,1 kilométer a Keletitől a Józsefváros összekötő vágányig tart, a második ettől fut Kőbánya felsőig. Ennek a hosszát nem közli a kiírás.

Az ajánlatok beadási határideje január 19. Az értékelésnél a minőség és az ár is 50-50 súlyszámmal szerepel.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok