A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A vasúton utazók jogai

,

Amikor Ön megveszi vonatjegyét, nem számolhatnak fel Önnek magasabb árat az állampolgársága vagy a jegyvásárlás helye alapján.

Az utasjogok az EU területén alapesetben az összes vonatúton és minden vasúti szolgáltatás igénybevételekor megilletik Önt.

Az európai országok maguk dönthetnek arról, hogy ezeket a jogokat a belföldi (városi, elővárosi, regionális stb.) vonatokon is bevezetik-e vagy sem; ugyanez vonatkozik azokra a nemzetközi vonatokra, amelyek indulási vagy célállomása az EU határain kívül van.


Ha járata késik, vagy törölték azt
Ha vonatja kimarad vagy késik, Önnek mindenképp joga van arra, hogy amíg a vonatra várakozik, megfelelő tájékoztatást kapjon a helyzetről.

Ha azt az információt kapja, hogy a vonat legalább 1 órás késéssel fog megérkezni arra az állomásra, ahova Ön utazik, Ön jogosult arra, hogy:

lemondjon az utazásról, és a jegyár (egészének vagy fel nem használt részének) azonnali visszatérítését kérje.

Ha a késés miatt értelmét veszti az utazása, Ön jogosult lehet ingyen menetjegyre is, amellyel visszautazhat útja kiindulópontjára; vagy
a vasúttársaság a lehető leghamarabb (vagy egy későbbi, Ön által választott időpontban) eljuttassa Önt úti céljába. Ez magában foglalja más szállítási mód igénybevételét is, ha a vonat nem tud továbbmenni, és a járatot a vasúttársaság felfüggeszti;
élelmet és frissítőket kapjon (a várakozási idővel arányosan);
a vasúttársaság szállást biztosítson Önnek, ha ott kell töltenie az éjszakát.
Ha Ön úgy dönt, hogy továbbutazik, ahogy tervezte, vagy elfogadja, hogy a vasúttársaság más módon juttassa el úti céljába, Ön az alábbiak szerinti kártérítésre is jogosult lehet:

a jegy árának 25%-a, ha a vonat egy óránál többet, de két óránál kevesebbet késik;
a jegy árának 50%-a, ha a vonat két óránál többet késik.
Nem jár azonban kártérítés akkor, ha:

a vasúttársaság a jegy megvétele előtt tájékoztatta Önt a késésről;
Ha Ön úgy érzi, jogai csorbát szenvedtek, panaszt emelhet a vasúttársaságnál. A vasúttársaság köteles 1 hónapon belül válaszolni Önnek.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával az ország illetékes nemzeti szervéhez [111 kB] fordulhat.

Mit tehet, ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az úton?
Ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az utazás során, Ön kártérítésre jogosult, kivéve ha a poggyász nem megfelelően volt csomagolva, vagy mérete vagy más különleges tulajdonsága miatt nem volt alkalmas a szállításra.

A kártérítés összege:
Feladott poggyász esetében minden csomag után legfeljebb 1300 euró, ha Ön igazolni tudja a poggyász tartalmának értékét.
330 euró csomagonként, ha Ön nem tudja igazolni a csomag tartalmának értékét.
Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, az elveszett vagy megrongálódott kézipoggyász után (akár feladott csomag, akár nem) 1500 euróig terjedő kártérítés jár az utasnak, illetve eltartott hozzátartozóinak.

Sérülés és halál
Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, kártérítés illeti meg őt, illetve hozzátartozóit, melyből legkésőbb 15 nappal a baleset után előleget kell kapnia/kapniuk a rá, illetve hozzátartozóira háruló azonnali kiadások fedezésére.

Halál esetén az előleg személyenként minimum 21 000 euró.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok