A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

MEGINDULT A KÖZLEKEDÉS A VILÁG LEGHOSSZABB ALAGÚTJÁBAN

,

Vasárnap megindult a menetrend szerinti vasúti közlekedés a világ leghosszabb alagútjában. A vonatok a svájci Alpok mélyén haladnak Zürichből Luganóba.

A híres Gotthard Alagutat (GBT) ünnepélyes keretek között nyitották meg júniusban. Az első, avató úton részt vettek Európa vezetői, így a német kancellár Angela Merkel és a francia köztársasági elnök, Francois Hollande. A Svájci Nemzeti Vasút (SBB) bejelentette, hogy az 57 kilométeres GBT-n keresztül vasárnap indították el a menetrend szerinti forgalmat. Az alagút építése 17 évig tartott és több, mint 12 milliárd svájci frankba került. (1 svájci frank = 291,28 Ft)

Az ATS svájci hírügynökség jelentette, hogy az első menetrend-szerinti, a GBT-t használó személyvonat helyi idő szerint reggel 6,09 perckor indult Zürichből és 8,17 perckor ért Luganóba. Az áthaladás 30 perccel rövidebb ideig tartott, mint a korábbiakban. "Itt a Karácsony" mondta az ATS szerint az utazás befejezésekor az SBB vezetője, Andreas Meyer. A nagyratörő GBT projekt Európa-szerte elismerést vívott ki, mert elsőként vállalkozott a forgalmas Rotterdam-Adria útvonal átjárhatóságának javítására.

A svájci fél által finanszírozott alagút megépítését az új alagút-fúrási technika tette lehetővé, amellyel ki lehetett váltani a drága és veszélyes robbantásos módszert. A GBT lett a világ leghosszabb alagútja, megelőzve az 53,9 kilométer hosszú, japán Seikan átjárót. A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő, 50,5 kilométer hosszú csatorna-alagút, a Channel Tunnel a harmadik helyre szorult.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok