A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Betehet az óriássztrájk a karácsonyra hazatérő angliai magyaroknak

,

Angliában a reptéri és a vasúti dolgozók, valamint a postások is egyszerre szüntetik be a munkát. Az ott élő magyaroknak sincs könnyű dolguk, ha haza akarnak jönni karácsonyra - vagy csak be akarnak jutni munkahelyükre.

Szinte lehetetlen már telekocsiban helyet találni Nagy-Britannia és Magyarország között. A kedden induló autókban még van néhány szabad hely, 21-e után azonban már óriási szerencse kell, hogy valaki találjon egyet és szentestére haza is érjen, ha Magyarországon karácsonyozna. Pedig nem kis macerát vállal az, aki így utazna, de sokaknak még így is megéri. Nem véletlenül: akkora közlekedési káoszt okozhatnak a brit sztrájkok, hogy többen inkább az autós utat választják.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem voltak akkora sztrájkok, mint ezekben a hetekben. Napokra leállt a munka a Southern Rail vasúttársaságnál, a repülőtéri szakszervezetek is felfüggesztik a munkát, nem dolgoznak a British Airwaysnél, sőt, a karácsonyi készülődést a postások sztrájkja is nehezíti. A brit média gyakran az 1984-1985-ös nagy bányászsztrájkkal hasonlítja össze a mostani munkabeszüntetést, pedig a kettő nehezen összevethető. Akkor az egész ország megérezte a munka leállítását, most sokkal inkább a főváros környékiek vannak bajban, és csak néhány napig tart a káosz. Igaz, az épp a legrosszabb, karácsony környéki időre esik.

Karácsony környéki sztrájkok Nagy-Britanniában
Vasút

A Southern Railnél, Londonban és a fővárostól délre áll le a munka 19-20-án, a vonalon közlekedő járatok legalább 40 százalékát érinti, köztük a Gatwick repülőtérre közlekedő vonatokat is. Az ok a vasutasok szerint utas- és munkabiztonsági kérdések, a cégvezetés szerint politikai töltetű a sztrájk. A tiltakozókhoz csatlakozik az ASLEF mozdonyvezetői szakszervezet is, tagjai a túlórák miatt szüntetik be a munkát.

Repülőterek

December 23-24-én sztrájkol 1500 csomagkezeléssel és beléptetéssel foglalkozó dolgozó, összesen 18 repülőtéren. Az okuk erre egyszerű bérvita, a szakszervezet azt akarja, hogy a fizetéseik legalább kövessék az inflációt.

Repülők

December 25-26-án nagyjából 4500 British Airways-dolgozó nem veszi fel a munkát. Ők nagyobb fizetésemelést kérnek, a cégvezetés 2 százalékos ajánlatát nem fogadták el. 23-án a Virgin Atlantic pilótái is tiltakoznak. Ők nem sztrájkolnak, de szigorúan csakis annyit dolgoznak, amennyit a szerződésük alapján minimálisan kötelező. Arról még nincs hivatalos adat, hogy hányan csatlakoznának hozzájuk.

Posta

A postahivatali dolgozók 19-20-án és 24-én, a vidéki levelek és csomagok kiszállítói 22-én és 23-án sztrájkolnak, várhatóan mintegy négyezren. Ők jobb munkakörülményekért és nyugdíjakért tiltakoznak. A cégvezetés ígéri, hogy a karácsonyi levelek és csomagok feladói és címzettjei keveset fognak megérezni a munkabeszüntetésből.
Azok az angliai magyarok, akiket megkérdeztünk, kevésbé a repülős utazás miatt aggódnak. Ennek fő oka persze az, hogy odakint 23-án áll le a munka, amikorra a legtöbben már elutaztak. Sokkal inkább attól félnek, kijutnak-e időben a repülőjükhöz, és nem lesz-e túl nagy a reptéri káosz. Többen is arról panaszkodtak, hogy lehetetlen a London környéki vasúti sztrájk miatt előre tervezni, ezért inkább kimennek a szokásosnál órákkal korábban a repülőhöz, és inkább ott unatkoznak, minthogy a lekésést kockáztassák. A panasz a repülőtéri káoszról és tömegről évek óta állandó, de ez természetes is olyankor, amikor több tízezren egyszerre próbálnak meg hazautazni. Egyre többeknek jelentenek problémát az árak is, de ez független a sztrájkoktól: van olyan, aki lassú volt a foglalással, és most már a British Airwaysnél olcsóbban talál jegyet, mint a fapadosoknál. De aki korábban vett jegyet, az is szembesült azzal, hogy háromszor annyiba kerül az utazás ezen a héten, mint korábban. A legkevesebb magyar épp a British Airways sztrájkját fogja megszenvedni, ott csak 25-26-án szüntetik be a munkát.

Nem könnyű annak a helyzete sem, aki csomagot szeretne elküldeni Magyarországra. Abban szinte mindenki egyetértett: nem elég az angol postai sztrájk, a magyarországi postai helyzetről olyan hírek jutnak el hozzájuk is, hogy inkább a brit csomagküldő cégeket választják. Beszéltünk olyan angliai magyarral, aki vasárnap adta fel a csomagját, és azt ígérték neki, hogy 23-ára megérkezik, de olyannal is, akinek még a múlt héten ötből öt csomagküldő cég mondott nemet a karácsony előtti kiszállításra.

Nem biztos, hogy jól jár az, aki Angliában próbálna meg dolgozni ezekben a napokban. Akad ugyan londoni magyar, aki szerint semmilyen problémát nem okoz neki a munkába járás, de azt ő is hozzátette, hogy tudja, szűk kisebbségbe szorult ezzel. Van, aki arról számolt be: ahhoz, hogy eljusson dolgozni, majd onnan haza, egy közvetlen járat helyett három átszállással kell utaznia, és másfélszeresére nő az idő, amíg otthonról eljut a munkába. Aki különösen peches, az még egy vasúti építkezésbe is belefuthat útközben " nem meglepő, hogy sokan inkább a buszos közlekedést választják az elővárosokba. Sokan azok közül, akik tehetik, inkább a home office-t választják: beszéltünk olyan londoni magyarral, aki épp a főnökével és még egy kollégájával hármasban üldögélt az irodájukban, mert mindenki más otthonról dolgozott.

A mostani sztrájkok azért is érintik rosszul a Nagy-Britanniában élőket, mert már elszoktak a nagy munkabeszüntetésektől. 2015 volt az az év, amikor a második legkevesebb munkaidő veszett el a sztrájkok miatt, akkor 170 ezer munkanapnyi idő esett csak ki, idén már most ennél többnél tartanak. Összehasonlításképp: 1984-85-ben és az 1978-79-es sztrájkok alatt ez az érték a 25 millió fölött járt. De 1990 óta nem volt olyan év, amikor évi ötmillió munkanap esett volna ki a sztrájkok miatt.

2021 január-február

Mozdonyvezetők Lapja

2021 január-február

  • Napi - heti pihenőnap és pihenőidő a MÁV Csoportnál
  • Kollektív Szerződés egységesítésére irányuló tárgyalások a Startnál
  • Megrendülten búcsúzunk, elhunyt Hornok Béla
  • A munkáltatónak biztosítani kell a védőoltás felvételéhez szükséges szabadidőt
  • Új díjcsomagok a MOSZ tagi flottában
  • MOSZ tagkártya kedvezmények
  • Tram-train Az elfeledett, de új életre keltett városközi villamos

Megtekintés Korábbi számok