A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

A MÁV-START dolgozói még mindig nem tudják, mekkora lesz a béremelés

,

Mai napon VÉT ülésen a MÁV-START átadta 2020. évre vonatkozó bérfejlesztési javaslatát az érdekképviseleteknek. A munkáltatói előterjesztés az  egyes MMK csoportokra, a stratégiai munkaköri csoportokra javasolt bérfejlesztési mértéket tartalmazza. Azokban a munkakörökben, amely létszámhiánnyal, magas fluktuációval, nagy leterheltséggel, magas túlóraszámmal küzd és a közszolgáltatás zavartalan biztosításában kiemelt jelentőséggel bír, 8%-nál magasabb alapbéremelést javasolt a munkáltató. Ebbe tartozik a MÁV-START munkavállalóinak közel 60%-a, mozdonyvezetői munkaköri család, jegyvizsgálói munkaköri csoport, kocsivizsgálók, pénztárosok és a munkakörük ellátásához mérnöki végzettségi feltételnek megfelelő mérnökök. 

A munkáltató bevezetőjében értékelte az egyes munkaköri csoportokra vonatkozó jellemzőket, külön kiemelve a létszámhiányt, nagy fluktuációt, magas túlóraszámot. Tura Szvetlána humánerőforrás igazgató elmondta, hogy a csoportszintű megállapodásban foglaltaknak megfelően állították össze a társaság bérfejlesztésre vonatkozó javaslatát, amely tükrözi az egyes munkaköri csoportok eltérő helyzetét, munkaerőpiaci pozícióját. A startégiai munkakörök közül a  mozdonyvezetői munkaköri családra (a bértáblára emeléssel, mozdonyvezetők, Flirt motorvonat-vezetők, motorvonat vezetők, felvigyázók, külsős mozdonyfelvigyázók) 9,5%-os  átlagos béremelési javaslatot terjesztett elő a munkáltató. Vezető jegyvizsgálók, jegyvizsgálók esetén átlagosan 9,5% , kocsivizsgálókra 8,5 %, pénztárosi munkakörben 8,5%, mérnöki végzettség esetén átlagosan 9,5% személyi alapbérfejlesztési javaslat hangzott el.

A szakszervezetek nem fogadták el a munkáltatói indítványt, a Mozdonyvezetők Szakszervezete elmondta, továbbra is magasabb béremelést tart elfogadhatónak, a társszakszervezetek a nem kiemelt munkakörökre vonatkozó 8%-nál alacsonyabb ajánlatot utasították el. A MOSZ ezen kívül javaslatot tett a mozdonyfelvigyázói és külsős mozdonyfelvigyázói munkakörben a 60 évesnél idősebb munkavállalókra vonatkozó új bérsáv bevezetésére. A tárgyalások március 13-án folytatódnak. 

2020 március-április

Mozdonyvezetők Lapja

2020 március-április

  • Bérmegállapodás 2020
  • Covid 19
  • Egyre nagyobb az igény a vasúti szállítás iránt a járvány miatt
  • Ügyintézés a vírushelyzet alatt
  • Mozdonyvezetők a Mozdonyvezetőkért
  • A kék csoda
  • Állja a sarat, de üzleti tervet módosít a MÁV

Megtekintés Korábbi számok