A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Érdekegyeztetés online

,

Videokonferencia keretei között tartott ülést a MÁV Érdekegyeztető Tanácsa. Az egyeztetés eredményeként a MÁV Zrt-re  vonatkozóan meghosszabbításra került a munkáltató és a szakszervezetek között az együttműködési megállapodás, valamint a munkáltató jövő év január végéig kötelezettséget vállalt az alapbérkiegészítések és bérpótlékok folyósítására. Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató ismertette a pandémiás helyzettel kapcsolatos intézkedéseket, Dr. Pásztélyi Zsolt a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője pedig a koronavírussal szembeni védekezés fontosságáról és a védőeszközök helyes használatáról adott tájékoztatást. 

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt online megtartott ülésen először Homolya Róbert tájékoztatta az érdekképviseleteket az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta tett intézkedésekről, a MÁV-csoport működésének tapasztalatairól. Az elnök-vezérigazgató elmondta, a személyszállításban eddig 70-80 %-os az utasok számának csökkenése, ugyanakkor a vonatok közlekedése során biztosítani kell, hogy a járatok kihasználtsága ne haladja meg a 30 %-ot, így is csökkentve a vírus terjedését. A MÁV-START Zrt. vonatjai egyelőre a tanszüneti menetrend szerint közlekednek, további járatcsökkentés egyelőre nincs napirenden, de vizsgálják ennek lehetőségét és hatásait. Legfontosabb feladat most a közfeladatok zavartalan ellátása, a személy- és teherszállítás biztosítása, az ország vasúti közlekedésének fenntartása. Homolya Róbert arról is beszélt, hogy ebben a helyzetben a munkaerő megtartása, a rendszeres jövedelem biztosítása a legfontosabb. 

A MÁV vezetője ezt követően beszámolt arról, folyamatos a beszerzés védőeszközökből, fertőtlenítő szerekből, a legmagasabb kockázatnak kitett munkavállalól ellátása folyamatos. Homolya Róbert tájékoztatójában kitért arra is, hogy a kialakult helyzetre a MÁV-csoport megfelelően reagált, a vállalatcsoport ötezer dolgozója már otthoni munkavégzést teljesít. A BGOK vizsgálja, előkészíti a távoktatás lehetőségét,  remélhetőleg húsvét után folytatódhatnak a képzések. A 65 évesnél idősebb munkavállalók mentesítést kaptak a munkavégzés alól, állásidős díjazásban részesülnek.

Dr. Pásztélyi Zsolt a pandémiás helyzet orvosszakmai részét elemezve beszélt a  védekezés, megelőzés legfontosabb feladatairól a védőeszközök helyes használatáról. Elmondta, készítettek egy rövid tájékoztatást a munkavállalók számára, ennek betartása segít a vírus terjedési kockázatának csökkentésében, az egyén egészségének védelmében.

Ezt követően a szakszervezetek és a munkáltató a március 31-én lejáró együttműködési megállapodás meghosszabbításáról állapodott meg azzal, hogy egyelőre a veszélyhelyzet lejártát követő 15. napig marad hatályban. A megállapodás a a MÁV Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról szól, kiemelten fontos része a MÁV-ESÉLY és MÁV-ÉVEK program, a munkaerő megtartására alkalmazott egyéb intézkedések, ezek folytatása most biztosított. Az Egészségmegőrző Program a járványhelyzet miatt szünetel.

A felek a Kollektív Szerződés módosításában rendezték a lojalitást elismerő juttatás és az alanyi jogon járó SZÉP kártya jogosultságának feltételeit.

A munkáltató bejelentette, továbbra is biztosítja a  az alapbérkiegészítések és bérpótlékok folyósítását a MÁV Zrt. egyes foglalkoztatáspolitikai nehézséggel küzdő munkaköreiben és szolgálati helyein.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete kérdéseket tett fel az esetleges menetrendi kapacitáscsökkentés esetére vonatkozó tervezett munkáltatói intézkedésekről, a munkaidőkeret rugalmassá tételéről. Homolya Róbert elmondta, vizsgálják azokat a megoldásokat, amelyek egy tartós, személyszállításra vonatkozó járatcsökkentés esetén kerülnének alkalmazásra. A tulajdonos részéről is folyik ilyen jellegű előkészítő munka. A MÁV vezetője kijelentette a foglalkoztatásban történő változásokat megelőző egyezetetések akkor is lesznek a felek között. A MOSZ jelezte, hogy egyes szolgálati helyeken a mozdonyszemélyzetet és a forgalmi utazókat, akik a MÁV-START Zrt. munkavállalói, nem engedik be a MÁV Zrt. helyiségeibe, pedig csak kezet mosni, tisztálkodni szeretnének. Kértük ezzel kapcsolatban a munkáltató intézkedését.

A SZÉP kártyára utalás április elsején megtörtént, az áprilisi bérfizetéskor a megállapodásnak megfelelően január 1-ig visszamenőlegesen megemelt béreket kapják meg a MÁV-csoport munkavállalói.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok