A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Fekvőhelyes és hálókocsikat venne a MÁV-START

,

Lecserélné az eddig használt fekvőhelyes és hálókocsikat a vasúttársaság, ennek érdekében gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 22 használt, légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi beszerzésére, amire az ajánlatokat július 20-áig lehet beadni. A fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.

Jelenleg a MÁV-START 33 fekvőhelyes és hálókocsijából több, csak korlátozottan használható a nemzetközi forgalomban. Ezért a vasúttársaság már korábban is tervezte használt fekvőhelyes és hálókocsik beszerzését, amire a jelenlegi piaci helyzetben, gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárás keretében adódik lehetősége. Mivel a koronavírus-járvány miatt jelentősen visszaesett a nemzetközi vasúti forgalom, több európai piaci szereplő kényszerül piacra dobni meglévő vasútikocsi-állománya egy részét vagy akár egészét, ebből a kocsiparkból vásárolna a MÁV-START. 

A beszerzendő hálókocsik az Erdélybe közlekedő Corona éjszakai vonaton; V4 országokba és különkocsiként nyugat-európai célpontok felé, valamint az Adria tengeri hálózat vonatain közlekedhetnek majd. Valamennyi hálókocsinak két kerekesszékes férőhellyel kell rendelkeznie, legalább kétszemélyes fülkékben. A járművek engedélyezett sebességének 200 km/h és normál nyomtávolságúnak (1435 mm) kell lennie; fontos, hogy alkalmasak legyenek nemzetközi forgalomban való közlekedésre és a többfeszültségű energiaellátás (1000V 16,7Hz/1500V 50Hz) követelményeit teljesíteniük kell. További feltétel, hogy a kocsik légkondicionáltak legyenek, és zárt rendszerű mosdókkal rendelkezzenek. A fékberendezésnek tárcsás rendszerűnek kell lennie, megfelelő kiegészítő mágneses fékberendezéssel, a karbantartáshoz szükséges alkatrészek ellátottsága pedig szintén elengedhetetlen.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok