A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

EU-s pénzből gyorsítják a hegyesi vonalat

,

Az EU csaknem 2 milliárd eurót fordít 140 közlekedési projektre, hogy támogassa a gazdasági növekedést. A programok hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítését célozzák, támogatják a fenntartható közlekedést és munkahelyeket hoznak létre a közösség területén. Ennek keretében az Európai Bizottság döntött a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal fejlesztési programjának támogatásáról is. A többek között a menetidő rövidítését célzó munkákra 17 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a testület.

Nem véletlen, hogy a Budapest-Hegyeshalom vasútvonalra esett a választás, amely Magyarország legfontosabb vasúti kapcsolatát jelenti a fejlett európai vasúti hálózatokhoz, jelenlegi állapotában azonban jelentősen elmarad azok fejlettségi szintjéhez képest. A majd 180 kilométeres vonal kevesebb mint felén engedélyezett a 160 km/h pályasebesség, amely ma már Európában még átlagosnak sem nevezhető, de a Tata-Hegyeshalom szakasz is lassúmenetekkel tűzdelt. Kérdés, mire lesz elegendő a fejlesztésre megítélt 17 milliárd Forint.

A projektek támogatása az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül valósul meg, ami az EU közlekedési infrastruktúrát támogató programja. Az EU a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) törzshálózatát érintő vasúti infrastrukturális projekteket összesen 1,6 milliárd euróval támogatja (55 projekt). Ezek között van a balti államokat az európai vasúti hálózatba bekötő Rail Baltica projekt, vagy a németországi Drezdát a cseh Prágával összekötő határátlépő vasúti vonal.

Kilenc projekt fog hozzájárulni az interoperábilis uniós vasúthálózathoz és a vonatközlekedés zavartalan működéséhez a kontinensen az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) keretében. A mozdonyok és a vasúti pályák korszerűsítése és az egységes európai vonatirányítási rendszerhez való hozzáigazítása fokozni fogja a biztonságot, csökkenteni a menetidőt és optimalizálni a pályahasználatot. A kilenc projekt több mint 49,8 millió eurót kap.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok