A mozdonyvezetői hivatásért

Mozdonyvezetők Szakszervezete

Megjelent a kormányhatározat, vasutas munkahelyek menekülnek meg

,

Július 16-án megjelent a vasúti egyes kocsi teherfuvarozás támogatási rendszerének létrehozásáról, valamint a kapcsolódó fuvarozási ágazat fejlesztéséről szóló 1414/2020. (VII.16.) Kormányhatározat. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon egyedüliként egyes kocsi fuvarozást végző Rail Cargo Hungaria 2021-től igénybe tudja venni az állami támogatást. Ez a szegmens az RCH forgalmainak 35%-át és mintegy évi 12 millió tonna áru szállítását érinti és közvetve vagy közvetlenül biztosítja sok ezer vasutas munkahelyét.

Dr. Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria Zrt. Igazgatóságának elnöke egy korábbi interjúban a hazai helyzetet elemezve, hangsúlyozta az állami szerepvállalás fontosságát az egyes kocsi fuvarozás tekintetében. Ez a tevékenység gyakorlatilag egy közszolgáltatás és Magyarországon ugyanúgy veszteséges, mint egész Európában. Ennek fenntartásához a nyugat-európai államok támogatások keretében hozzájárulnak.

Most a kormányhatározat megjelenésével Magyarországon is biztosított lesz a jövőben az egyes kocsi szolgáltatás. Az egyeskocsi fuvarozás a kisebb cégek igényeit szolgálja, és a közúti fuvarozás terhelését csökkenti, ezért az Európai Unió szerint is támogatásra érdemes tevékenység. Mindez összhangban van az Európai Unió törekvésével, miszerint 2030-ig a vasútra terelődjön az árufuvarozás 30 százaléka.

2021 szeptember-október

Mozdonyvezetők Lapja

2021 szeptember-október

  • Kezdeményeztük a vasutasok bérmegállapodásának újratárgyalását
  • Mozdonyvezetőkért emlékérem átadás
  • Záhony-Debrecen csapata nyerte a MOSZ Kupát
  • Területi hírek Debrecen, Miskolc
  • Tagkártya kedvezmények

Megtekintés Korábbi számok